Hoe zou het nog zijn met … Molly Ringwald?

© Imageglobe

Wat zou er geworden zijn van de roodharige prinses Claire Standish uit The Breakfast Club?

Wie: Molly Ringwald (44), Amerikaans actrice en schrijfster

Toen: Ringwald was de roodharige tiener die in de jaren tachtig als lid van The Brat Pack furore maakte in ondermeer The Breakfast Club

Quote: You can’t be sixteen forever

Nu: Molly Ringwald is niet meer MOLLY RINGWALD, maar ze blijft zeker niet bij de pakken zitten

Wanneer je op je zesde levensjaar een muziekalbum opneemt ben je allerminst verlegen te noemen. De roodharige Molly Ringwald liet haar ouders al op vroege leeftijd weten dat ze in de schijnwerpers wilde staan, een gedrevenheid die haar verschillende “greatest teen star of all time”-nominaties op heeft geleverd.

Het begon voor Molly Ringwald al bij haar geboorte, het jaar 1968 in een klein dorpje net naast Sacramento. Haar vader was niemand minder dan Bob Ringwald, de blinde jazzpianist die zijn dochter al snel aanspoorde haar vocale talenten te trainen. Toen ze vijf was speelde ze mee in de Alice In Wonderlandmusical, op haar zesde nam ze samen met haar vader het album I Wanna Be Loved By You op. Voor haar tiende verjaardag kreeg Ringwald de rol van Kate in de West Coast productie van Annie, die ze met glans vertolkte.

Diff’rent Strokes, Disney en doorbraak
Producers bemerkten het talent van dit guitige kind met peentjeshaar en castten haar in de populaire televisieserie Diff’rent Strokes en later voor Facts of Life. Ringwald leek wel geknipt voor het kleine scherm maar kon toch haar zangcarrière niet aan de kant schuiven. In 1980 was haar stem nog het helderst te horen op verschillende Disney albums, waaronder de kerstspecial.

Pas toen ze de impact van haar doorbraakrol in Sixteen Candles (1984) ondervond werd acteren voor Molly de hoofdbrok. Samen met Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson en Ally Sheedy maakte ze deel uit van The Brat Pack, een spottende benaming voor de bende jonge tienersterren die in de jaren tachtig doorbraken in het acteursvak. Vaak kwamen ze ook samen in films voor. Zo speelde Ringwald samen met McCarthy en Michael Hall in Sixteen Candles en werd ze door diezelfde Michael Hall, Judd Nelson, Ally Sheedy en Emilio Estevez vergezeld in de cultklassieker The Breakfast Club(1985).Het was deze film die het meeste voor Ringwalds status heeft betekend en de reden waarom ze ook vandaag nog Een Naam is.

Stereotiep hokjesdenken
The Breakfast Club, die net als Sixteen Candles en haar latere Pretty In Pink (1986) geregisseerd werd door John Hughes, portretteert vijf tieners uit verschillende schoolbendes die moeten nablijven op een zaterdag. Zo speelt Ringwald het verwende, populaire meisje Claire Standish, zet Estevez de typische sportman Andrew Clark neer en geldt Michael Hall alias Bryan Johnson als prototype van een nerd.

Tegen het einde van de dag hebben ze hun levens, angsten en verlangens binnenstebuiten gespit en zetten ze zich af tegen het systeem, de kliekjesvorming maar vooral tegen toezichter Richard Vernon. The Breakfast Club geldt op sociologisch vlak nog steeds een van de sterkste verfilmingen van het stereotype hokjesdenken op middelbare scholen, waardoor ook jongeren vandaag de dag zich herkennen in de film.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te latenGeen ‘Pretty Woman’
Later bracht Ringwald onder meer Pretty in Pink, the Pick Up Artist en Fresh Horses uit, maar geen enkele vertolking veroorzaakte evenveel ophef waardoor Ringwald verbonden bleef met Claire Standish. Het feit dat haar moeder Blue Velvet van David Lynch, die Molly in de hoofdrol zag, hardhandig afwees zal de jonge actrice ook niet bepaald geholpen hebben, al kon Ringwald zelf ook enkele vreemde carrièrekeuzes maken. In de jaren negentig wees ze de hoofdrollen in Pretty Woman en Ghost af en koos ze voor minder grote producties zoals Malicious en The Stand.

Ringwald en het televisiescherm werkten niet meer zo vlotjes samen en ze huppelde van de ene serie (The Outer Limits, Townies) naar de andere cameo (Not Another Teen Movie). Op de bühne vond ze een beetje van haar vlam terug. Ze presteerde volgens de recensenten best aardig in het Broadwaystukken Modern Orthodox (2004) en Sweet Charity (2006). Toch keerde ze in 2008 terug naar televisie, waar ze tot op vandaag de moederrol vertolkt in The Secret Life Of An American Teenager.

Wél Cougartown
Ondertussen trouwde ze na een eerder mislukt huwelijk met Valery Lameignère met de zeven jaar jongere Panio Gianopoulos, die in 2004 het boek Confessions of a Boy Toy op de markt bracht. Ook Ringwald nam de pen ter handen en schreef in 2010 het semi-autobiografische Getting The Pretty Back. Enkele maanden geleden lanceerde ze haar eerste non-fictie roman When It Happens To You, over ontrouw en wantrouwen in relaties.

Ringwald lijkt gelukkig te zijn als moeder van drie, international erkend cougar en televisiefiguur. Toch kunnen we niet anders dan met weemoed terugdenken aan haar vurige coupe en bijpassende temperament als Claire “Everybody fucking loves me” Standish. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content