Hoe zou het nog zijn met… Justine Henin?

© Belga

Twee jaar geleden besloot Justine Henin (30) haar tennisracket definitief aan de haak te hangen en het leven naast de tennisvelden te gaan verkennen.

Wie? De Belgische tenniskampioene Justine Henin, ‘Juju’ voor de fans

Toen? Hield België aan het scherm gekluisterd tijdens de zomermaanden. Won in totaal 7 grand slams.

Quote? “Een kleine fee is ons leven komen opfleuren”

Nu? Het tennisracket aan de haak en mama van dochter Lalie.

Dat Justine een grote tenniskampioene ging worden leek wel in de sterren geschreven. De jonge ‘Juju’ groeide op in de Waalse gemeente Rochefort en het ouderlijke huis lag vlakbij de tennisclub van de gemeente. Toen Justine vijf jaar was begon ze te tennissen, hoewel ze ook een erg goede voetbalspeelster was.

Regelmatig ging Justine Henin samen met haar moeder, de geschiedenislerares Françoise Rosière, kijken naar de wedstrijden van Roland Garros in Frankrijk. Daar zag de 10-jarige Justine de grote tenniskampioenen aan het werk en beloofde toen aan haar moeder dat ze het bekende Franse tornooi ooit ging winnen. Twee jaar later verloor de talentvolle Justine haar moeder aan kanker en het jonge meisje heeft zwaar onder dit verlies geleden. Haar wil om te winnen en volharden werd enkel maar groter. Toen ze op haar veertien jaar in contact kwam met Carlos Rodriguez ging het plots heel snel voor Justine Henin.

De vrouw achter de ‘mooiste backhand ter wereld’ (volgens John McEnroe) heeft in totaal zeven grandslamtornooien op haar palmares staan, een gouden medaille van op de Olympische Spelen in Athene en stond ze in totaal meer dan 115 weken op de eerste plaats van de WTA-rangschikking. Vooral het winnen van Roland Garros, vier keer in totaal, heeft altijd een speciale betekenis gehad voor Justine Henin.

Justine vs. Kim

In de hoogdagen van Justine Henin, samen met Kim Clijsters, was België tijdens de zomermaanden aan het scherm gekluisterd en er was plots veel interesse voor onze twee Belgische supersterren op de court. Wanneer beide dames het tegen elkaar moesten opnemen, was het steevast partij kiezen en je adem inhouden. In totaal hebben de dames 25 keer tegen elkaar gespeeld in een periode van 12 jaar. Het was opvallend hoeveel Vlaamse harten ook Justine Henin wist te verwarmen en veel Vlamingen ontpopte zich tot hevige supporters voor de Waalse tennisspeelster. België was in de ban van tennis.
Huwelijk was voer voor de ‘boekskes’

Tijdens het behalen van deze prijzen vond Justin ook nog de tijd om te trouwen met haar vriend Pierre-Yves Hardenne en ook op het tennisveld moest Justine vanaf dat moment ook aangesproken worden als Justine Henin-Hardenne. Het huwelijk tussen Justine en Pierre-Yves, dat regelmatig het onderwerp was van artikels in de ‘boekskes’, hield niet stand. In januari 2007 vroeg ze de scheiding aan en ging opnieuw tennissen onder haar eigen naam.

Afscheid van de tenniswereld

In 2008 kondigde Justin Henin voor de eerste keer aan dat ze zou stoppen met tennissen. Maar de tennismicrobe zat dieper dan ze zelf dacht en ze keerde amper een jaar later al terug naar het tennisveld. Op 26 januari 2011 kondigde Justine Henin opnieuw aan dat ze moest stoppen, dit keer omdat ze te maken had met een chronische pijn aan de elleboog.

‘Juju’ hing haar tennisracket definitief aan de haak, tot grote spijt van veel van haar Belgische en internationale fans. Justine Henin was, en is nog steeds, erg populair in België. Dat bleek onder meer uit de verkiezing van ‘De Grootste Belg’, waar ze in de Vlaamse versie eindigde op de 37e plaats en in Wallonië op de 14e plaats stond.

Nadat ze definitief ‘vaarwel’ zei aan het tennis heeft Justin Henin haar leven over een andere boeg gegooid. Ze zet zich in voor grote én kleine projecten. Een voorbeeld hiervan is haar eigen organisatie ‘Justine for Kids’. Deze organisatie organiseert activiteiten voor zieke kinderen én zamelt geld in voor de financiering van pediatrische centra. Vorig jaar organiseerde ‘Justine for Kids’ een eerste ploegenmarathon, waar Justine zelf enthousiast in meeliep. Daarnaast is ze ook aanwezig op tennistornooien voor het goede doel en heeft ze haar eigen tennisschool de ‘Justin Henin Academy’ in Limelette, waar trainingen worden gegeven aan kinderen en volwassenen. Hoewel ze zelf niet meer deelneemt aan de competitie, is tennis toch nooit echt veraf.

Mama van Lalie

Op dit moment heeft ze haar handen vol met haar eerste dochter, Lalie. In september 2012 kondigde Justine namelijk aan dat ze zwanger was van haar eerste kindje, samen met haar vriend Benoît Bertuzzo (42). Dochter Lalie werd geboren op 20 maart 2013. Al snel doken de eerste foto’s op van een stralende Justine met in haar armen de kleine Lalie. Speciaal voor haar vele fans deelde ze de een foto van het gezin om haar Twitter- en Facebookpagina met de woorden ‘Een kleine fee is ons leven komen opfleuren’. Zo veel geluk, daar hebben wij weinig of niets aan toe te voegen.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content