Hoe zou het nog zijn met … Julie Andrews?

© Reuters

Julie Andrews is bekend van haar onsterfelijke rollen als de Londense gouvernante Mary Poppins in ‘Mary Poppins’ en als gouvernante Maria in ‘The Sound of Music’. Beide films zijn uitgegroeid tot echte klassiekers en iedereen heeft in zijn jeugd kunnen kennismaken met het acteertalent van Julie Andrews.

Wie: Julie Andrews. Geboren op 1 oktober 1935 in Surrey, Groot-Brittannië.
Toen: De ster in de musicalfilms ‘Mary Poppins’ en ‘The Sound of Music’.
Quote: ‘Supercalifragilisticexpialidocious’
Nu: Schrijfster van kinderboeken. In 2000 werd Andrews benoemd tot Dame-Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en verwierf adeldom.

Julie Andrews is bekend van haar onsterfelijke rollen als de Londense gouvernante Mary Poppins in ‘Mary Poppins’ en als gouvernante Maria in ‘The Sound of Music’. Beide films zijn uitgegroeid tot echte klassiekers en iedereen heeft in zijn jeugd kunnen kennismaken met het acteertalent van Julie Andrews. Naast haar acteertalent konden we ook genieten van haar stem, want in haar bekendste films zingt Andrews naar hartenlust. Deze ‘kinderfilms’ zitten intussen veilig achter slot en grendel en worden enkel bij gelegenheid nog eens uit de kast gehaald. Voor Kerstmis of om de eigen kinderen te entertainen. Hoewel het ‘Von Trapp’- tijdperk intussen ver achter ons ligt, kost het ons soms nog wel enige moeite om niet mee te kwelen met ‘Edelweis’. Of we ondernemen de zoveelste poging om het langste woord uit de Engelse taal ‘supercalifragilisticexpialidocious’ uit ‘Mary Poppins’ te kunnen uitspreken. Echt ver weg is Julie Andrews nooit.

Julie Andrews maakte in 1954 haar debuut als actrice in ‘Polly Browne’ op de planken van Broadway in New York en dat op negentienjarige leeftijd. Voor de critici was Andrews de ster van de show. Het duurde niet lang alvorens Andrews, die een prachtig stemgeluid bezat, de overstap maakte naar de televisie. In 1957 verscheen ze op het kleine scherm als het hoofdpersonage in ‘Cinderella’, dat werd bekeken door meer dan honderd miljoen kijkers.

De wereld van de film lonkte en Andrews maakte haar filmdebuut als Mary Poppins in de gelijknamige prent van Disney uit 1964. Deze film betekende de wereldwijde doorbraak voor Andrews. Eerst had ze de rol geweigerd omdat ze zwanger was, maar de productie was bereid te wachten tot na de geboorte van haar kind. In ‘Mary Poppins’ speelt ze de rol van de gouvernante Mary Poppins, die magische krachten bezit. Andrews veroverde met deze film duizenden kinderhartjes. Niet enkel de harten van de kinderen, maar ook die van de jury van de Academy Awards gingen sneller slaan bij het zien van deze film. Julie Andrews kreeg een Academy Award voor Beste Actrice.

Amper een jaar later, in 1965, speelde Andrews de hoofdrol in de film ‘The Sound of Music’. Deze prent zou uitgroeien tot een absolute klassieker onder de klassiekers, die ook vandaag nog steeds populair is. Ze speelt de rol van Maria, de gouvernante die inwoont bij de familie Von Trapp. Voor deze rol werd ze ook genomineerd voor een Academy Award als Beste Actrice.


Dieptepunt in de jaren 70
In de jaren 60 groeide Andrews uit tot een icoon, maar dit bleek haar carrière geen windeieren te leggen. In de jaren 70 raakte haar carrière namelijk in het slop. Ze speelt mee in enkele teleurstellende films, zoals ‘Darling Lily’ en ‘Tamarind Seed’. In de jaren 80 werkte Andrews hard aan een comeback, die deels succesvol bleek te zijn. Haar rol in de film ‘Victor Victoria’ (1982) leverde haar een derde nominatie op bij de Academy Awards. Maar hiermee kan ze haar carrière niet opnieuw naar een hoger niveau tillen en ze blijft meespelen in commercieel onsuccesvolle films zoals ‘That’s Life!’ en ‘Duet for One’.

Stemproblemen

In de jaren negentig werkte Andrews hard aan een comeback. Maar ze werd opnieuw geconfronteerd met tegenslag: ze krijgt stemproblemen. Ze onderging meerdere operaties aan haar stembanden, maar hierdoor raakte ze haar prachtige stemgeluid kwijt. Hoewel ze het zonder stem moest stellen, werkte ze mee aan verschillende projecten en vanaf 2000 kende haar carrière een opflakkering. Dit was vooral te danken aan de film ‘A Princess Diaries’, ook een Disneyfilm. In ‘The Princess Diaries 2’ zingt Andrews voor het eerst terug. Daarnaast leent ze ook haar stem aan de animatiefilm ‘Shrek’. Momenteel werkt ze aan verschillende kleine projecten, waaronder het schrijven van kinderboeken. (LVR)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content