Hoe zou het nog zijn met… Judge Judy?

De tv-rechter (69) is onvermoeibaar en spreekt nog altijd recht op de Amerikaanse tv-zender CBS.

Wie? Rechter ‘Judge Judy’, hardleerse tante

Toen? Vlijmscherp en uiterst strenge (televisie)rechter

Nu? Het mesje snijdt nog steeds: Judge Judy gaat het zestiende seizoen in

Quote? ‘Jij bent op je beste dag dommer dan ik op mijn slechtste’

Judge Judy, Judith Sheindlin in haar burgerlijke leven, maakt al sinds 1996 het mooie weer op de Amerikaanse televisie. Haar daytime-televisieshow is sinds het prille begin een kijkcijferkanon. De strenge tante, nooit verlegen om een boude uitspraak, laat het recht gelden in haar persoonlijke rechtszaal.

Judith Levy, geboren als Judith Susan Blum, begon haar carrière in 1964 als advocaat voor een cosmetische firma. Na twee jaar hield ze het voor bekeken en werd ze aanklager bij de ‘family court’. Levy vervolgde er zaken als jeugdcriminaliteit, huiselijk geweld en kindermisbruik. Toen al stond ze gekend voor haar radde tong en haar directe aanpak.

‘Don’t Pee On My Leg, and Tell Me It’s Raining’

In 1982 stelde de toenmalige New Yorkse burgemeester Ed Koch Judith Sheindlin, ondertussen gescheiden en hertrouwd met advocaat Jerry Sheindlin, aan als rechter. Judge Judy was geboren, haar ‘streng maar rechtvaardig’-reputatie legde haar geen windeieren. In het begin van de jaren negentig merkten enkele media haar op, een artikel in Los Angeles Times en een 60 minutes CBS-reportage volgden. De weg naar bekendheid lag volledig open.

Nog voor ze haar dagelijkse programma kreeg, deelde Scheindlin al uitgebreid haar mening met de Amerikaanse bevolking. Ze schreef een boek met de voor haar typerende titel ‘Don’t Pee On My Leg, and Tell Me It’s Raining’. Een redevoering over hoe het Amerikaanse familierechtssysteem volledig fout ineen steekt. In 1996 hing ze haar toga aan de kapstok om van een welverdiend pensioen te genieten.

‘Jij bent op je beste dag dommer dan ik op mijn slechtste’

Veel deugddoende fietstochtjes en knutselnamiddagen met de kleinkinderen heeft Scheindlin niet kunnen beleven. De televisiemakers haalden haar snel terug en gaven haar een eigen tv-programma met bijhorende rechtszaal. Op 16 september 1996 kon het Amerikaanse publiek voor het eerst meegenieten van Judge Judy op haar best. De hilarische oneliners vlogen iedereen om de oren, de beklaagden trilden als een espenblad.

Het format is simpel: kleine rechtszaken rond burenruzies, familiekwesties of cafévechtpartijen worden beslecht door de hamer van Judge Judy. Geen acteurs, maar echte mensen die met hun klacht voor een echte rechter komen te staan. De eisers en beklaagden mogen hun zegje doen en Judge Judy wijst hen met veel plezier en met vlammende uitspraken terecht. De sommen die als straf worden toegekend, worden wel door de tv-zender vergoed. Je als beklaagde even laten uitmaken door Judge Judy is de te betalen prijs.

‘Zit idiotie al lang in de familie?’

Judge Judy was vanaf de eerste reeks een kijkcijferkanon, dagtelevisiecollega Oprah kreeg er meteen straffe concurrentie bij. Eind jaren negentig werd de serie ook bij ons in Vlaanderen uitgezonden, na enkele seizoen verdween Judge Judy van het scherm.

‘Daytime’-koningin Oprah rijgt de miljoenencontracten aaneen, maar Scheindlin hoeft helemaal niet onder te doen. Haar portemonnee wordt ieder jaar aangedikt met minstens 45 miljoen dollar. Ze staat bovendien naast Oprah te blinken in de top tien van de ‘Forbes’ richest women in entertainment’-lijst. Judge Judy doet ondertussen verder: in het najaar start het zestiende seizoen van Judge Judy, ze verlengde in 2011 haar lucratieve contract met CBS tot 2015.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content