Hoe zou het nog zijn met… Josip Weber?

Net voor de WK van 1994 werd Josip Joske, toen de geboren Joegoslaaf zich tot Belg liet naturaliseren.

Wie? Josip Weber (xx), Spits op rust Toen?Drievoudig topschutter voor Cercle Brugge, achtvoudig Rode Duivel
Quote?‘Joskeeeeeeeeuh!’ (Rik de Saedeleer) Nu?Vertegenwoordiger voor siliconenproducent DL Chemicals, in zijn geboorteland Kroatië

Ondanks zijn 152 doelpunten in Eerste Klasse zal hij altijd het slachtoffer blijven van een scheidsrechterlijke dwaling. Gedurende zeven seizoenen was Josip Weber de kwelduivel van de verdedigers te lande. Net voor het WK van 1994 werd Josip Joske, toen de geboren Joegoslaaf zich tot Belg liet naturaliseren. Tegenwoordig heet Joske gewoon terug Josip. Na zijn carrière keerde Weber terug naar Kroatië, waar hij nu werkt als vertegenwoordiger.

Wanneer Weber in 1988 naar Cercle Brugge trekt, is hij een nobele onbekende. Hij komt over van Dinamo Vinkovci, een modale Joegoslavische middenmoter in de buurt van Slavonski Brod, Webers geboortestad. De aanvankelijk verlegen en wat houterig ogende Weber ontpopt zich bij Cercle algauw tot een van de absolute goalgetter. De aalvlugge Kroaat wordt de schrik der Belgische verdedigingen. Tussen 1992 en 1994 wordt Weber drie jaar op rij topschutter. Hij zal in totaal 136 scoren voor de Vereniging.

In zeven haasten tot Belg genaturaliseerd

In 1994 gaat het plotseling snel in de carrière van Weber. In de aanloop naar het Wereldkampioenschap in de Verenigde Staten wordt Weber in zeven haasten tot Belg genaturaliseerd. In zijn eerste officiële wedstrijd, een vriendschappelijke interland tegen het wel heel matige Zambia, scoort hij vijfmaal. Weber verovert een basisplaats bij de Rode Duivels, zeer tegen de zin van gevestigde waarden als Luc Nilis, Marc Degryse en Marc Wilmots. Op het WK kan hij de hoge verwachtingen niet inlossen: Weber komt niet tot scoren.

Collectieve Belgische voetbalgeheugen

Ondanks zijn tegenvallende prestaties wordt Weber op dat kampioenschap opgenomen in het collectieve Belgische voetbalgeheugen. We schrijven 2 juli 1994, de zeventigste minuut van de achtste finale tussen België en Duitsland. Duitsland leidt op dat moment met 3-1, maar even lijkt België de remonte in te zetten. Na een perfecte dieptepass stormt Weber alleen op het Duitse doel af. Tot een schot komt hij echter niet: hij wordt in het strafschopgebied getorpedeerd door de Duitse verdediger Thomas Helmer. De hele natie schreeuwt om een penalty, maar de Zwitserse scheidsrechter Kurt Röthlisberger laat voortspelen. Geen strafschop, geen uitsluiting, geen onverhoopte comeback. Duitsland wint met 3-2, en kegelt de Belgen uit het toernooi.

Siliconen

Ondanks zijn gevorderde leeftijd – Weber wordt dat jaar dertig – telt Anderlecht honderd miljoen Belgische frank voor hem neer. Ook in de hoofdstad blijkt de passage van Weber geen succes. Geteisterd door blessures komt hij in drie seizoenen amper tot 25 wedstrijden. Na een aanslepend knieletsel besluit Weber op 32-jarige leeftijd met voetbal te stoppen. Hij keert terug naar Kroatië, waar hij vertegenwoordiger wordt voor het West-Vlaamse bedrijf DL Chemicals, dat siliconen en sealingproducten produceert. Op tijd en stond loopt Weber nog eens langs bij Cercle Brugge, waar hij nog steeds een graag geziene gast is.

In zijn wonderjaar 1994 werd Josip Weber in een lied vereeuwigd door Sam Gooris, volksfiguur onder de volkszangers. Een eer die een genaturaliseerde Belg nadien nooit meer te beurt zou vallen. En dat is misschien maar goed ook.

Jeroen Zuallaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content