Hoe zou het nog zijn met… John Galliano?

© Reuters

John Galliano stond aan de top van de modewereld, als ontwerper bij het Franse modehuis Dior, tot hij in 2011 werd geconfronteerd met een dronken filmpje van zichzelf.

Wie? De Britse modeontwerper John Galliano

Toen? Succesvol ontwerper bij het modehuis Dior

Nu? Van het modetoneel verdwenen na een veroordeling in Parijs voor antisemitische uitspraken in het openbaar.

John Galliano stond aan de top van de modewereld, als ontwerper bij het Franse modehuis Dior, tot hij in 2011 werd geconfronteerd met een dronken filmpje van zichzelf. In dit filmpje, dat ondertussen is uitgegroeid tot een YouTube-hit, zien we Galliano van zijn minst fraaie kant en gaat hij zijn boekje te buiten door een koppel de huid vol te schelden in een bar in Parijs. Hij werd in Parijs beschuldigd van antisemitische uitspraken in het openbaar. Zijn carrière is voorbij.

De Britse modeontwerper, die Spaans bloed door zijn aderen heeft stromen, studeerde in 1984 af aan de Londense Central Saint Martins College of Art and Design. De jonge Galliano verhuisde enkele jaren later van Londen naar Parijs, waar hij gebukt ging onder financiële problemen. De jonge ontwerper had het niet breed en werd in deze periode geholpen door niemand minder dan de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour. Vanaf dat moment ging het razendsnel voor de ontwerper. In 1995 werd hij aangesteld als hoofdontwerper van Givenchy en amper een jaar later werd hij verantwoordelijke voor de couture van het Franse luxelabel Dior. In de periode dat hij voor Dior aan de slag was, ontwierp hij enkele adembenemende jurken en dit steeds volgens zijn excentrieke stijl. Inspiratie haalt hij uit de geschiedenisboeken, die hij vertaalt naar prachtige jurken. Bij Dior beleefde hij gouden tijden. Zo ontwierp hij onder meer de kleding voor Madonna in de film Evita. Het meest belangrijke in zijn ontwerpen is de ‘vrouwelijkheid’ van een kledingstuk.

Het gaat Galliano voor de wind, tot hij in 2011 geconfronteerd werd met een amateurfilmpje van een jaar eerder. In dit filmpje, uitgegroeid tot een YouTube-hit, is te zien hoe Galliano, duidelijk dronken, enkele bezoekers in een Parijse bar beledigd naar hun Joodse afkomst. Hij liet zich antisemitisch uit ten opzichte van deze mensen. Het koppel liet dit niet zomaar passeren en diende een officiële klacht in tegen de modeontwerper.

Veroordeling

Sinds de bekendraking van dit filmpje ging het met de carrière van Galliano steil bergaf. Bij Dior werd Galliano op staande voet ontslagen en het bedrijft distantieerde zich van de man’s uitspraken. Galliano werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken in het openbaar. Hoewel hij geen gevangenisstraf kreeg, moest hij wel een boete betalen van 6000 euro. Galliano zelf zegt dat zijn uitspraken te wijten zijn aan een combinatie van alcohol en pillen en betuigde voor de rechtbank zijn spijt. De uitspraken zijn inderdaad gek voor een man die zich voor zijn collecties laat inspireren door verschillende culturen. Hij vertelde dat hij, als homoseksueel, zelf tegen vooroordelen heeft moeten vechten.

Een comeback?

Momenteel staat de carrière van Galliano nog steeds op non-actief, maar hier en daar wordt gefluisterd dat de ontwerper aan de slag zou gaan bij modehuis Gianfranco Ferré. Toch werkt de ontwerper stap per stap aan zijn comeback en ontwierp hij de trouwjurk van topmodel Kate Moss. Maar volgens fashion insiders is het uitgesloten dat de ontwerper, die intussen een ontwenningskuur achter de rug heeft, ongestoord terug aan het werk zou gaan. Een trieste fin de carrière voor een groot creatief talent. (LVR)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content