Hoe zou het nog zijn met… de Rubiks Kubus?

Wie had er in zijn jonge jaren geen Rubiks Kubus of heeft er niet tenminste een proberen op te lossen?

Wat? Een ingenieus kubusspel dat uitgroeide tot een icoon van de jaren 80.

Toen? Populair spel bij jong en oud.

Nu? Fascineert de mens nog steeds en voorwerp van heel wat wetenschappelijk onderzoek.

Quote?‘Life is like a Rubik’s cube…sometimes ya gotta mess it up to make it better.’

Het icoon van de jaren 80 kon ons geduld danig op de proef stellen. Er zijn namelijk 43.252.003.274.489.856.000 (43 triljoen) mogelijke combinaties, maar het gaat erom om die ene juiste opstelling te vinden. Tegenwoordig raadpleegt men het internet om de oplossing te vinden.

De puzzel in de vorm van een kubus, bestaande uit 3 rijen telkens in een ander kleur, werd in 1974 ontworpen door de Hongaar Erno Rubik en groeide uit tot zowat de populairste puzzel in de geschiedenis. De kubus was oorspronkelijk niet als spel bedoeld, maar wel om de studenten van Rubik inzicht te geven in ruimtelijke permutaties.

In 1982 kwam de kubus met vier rijen uit onder de naam Rubik’s Master Cube, een jaar later was de Rubik’s Wahn een feit, een 5×5×5 kubus. Ondertussen zijn er ook variaties van de Rubiks Kubus, zoals een exemplaar met op iedere zijkant een afbeelding.

Rubiks Kubus nog steeds populair

De Rubiks Kubus wordt nog steeds overal ter wereld verkocht. Er gingen er al zo’n 400 miljoen van over de toonbank. Het is daarmee het meest verkochte ‘speelgoed’ ooit. In 2008 kwamen de 6×6×6 en 7×7×7 kubus van het bedrijf V-Cube (dus niet meer van Rubik) uit. Pas toen was het gelukt om een kubus van deze grootte stabiel te hebben voor de grote markt. Een Nederlander slaagde er in 2011 zelfs in om de meest complexe Rubiks Kubus te ontwikkelen, met maar liefst 17 rijen. Die kost u dan wel 2.000 dollar. De Rubik’s Revolution is dan weer voorzien van licht en geluid.

De Rubiks Kubus geeft ons niet alleen veel spelplezier, maar is ook een bron van fascinatie voor heel wat wiskundigen. Nog steeds worden talrijke onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot het ding. Zo ontdekten wetenschappers in 2010 na een 30 jaar lange zoektocht het kleinste aantal draaiingen dat nodig is om de kubus op te lossen. Dankzij het gebruik van de computers bij Google kwam het internationale team van onderzoekers tot de conclusie dat er meer dan 100 miljoen startposities zijn die in exact 20 stappen kunnen worden opgelost. Dat getal staat intussen bekend als het ‘Goddelijke getal’.

Kubusduim

Daarnaast is de kubus ook populair onder wereldrecordfetisjisten. Het huidige wereldrecord voor de snelste menselijke oplossing van de kubus werd in 2011 gevestigd door de Australiër Feliks Zemdegs die de kubus in een tijd van 5,66 seconden in de juiste opstelling kon zetten. Daarnaast bestaan er ook wedstrijden om de kubus met één hand, geblinddoekt of met zo weinig mogelijk draaiingen op te lossen.

Een ander dubieus wereldrecord met betrekking tot de kubus staat op naam van de Brit Graham Parker, die er 26 jaar over deed om de kubus op te lossen. Na welgeteld 27.400 uren puzzelen lukte het hem alle blokjes op de juiste plaats te schuiven. De man zette er zelfs zijn huwelijk voor op het spel.

Ondertussen heeft het veelvuldig gebruik van de kubus ook geleid tot het ontstaan van een nieuwe moderne ziekte, de kubusduim, een vorm van RSI. Dankzij de onlineversies van de Rubiks Kubus, die tegenwoordig door heel wat sites worden aangeboden, is ook dit risico geminderd. Maar die kubusduim moet dan weer plaats maken voor een muisarm of een computerverslaving. (TE)

http://www.rubiks.com/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content