Hoe zou het nog zijn met… Brooke Shields?

© Getty

Wanneer je moeder vijf dagen na je geboorte beslist dat je het moet maken als model, heb je niet veel keuze. Toch leek de hele wereld de beslissing van Terri Shields te ondersteunen, want ook nu, bijna 50 jaar later, is Brooke nog steeds een gezicht dat je aan je merk wil binden

Wie: Brooke Shields (47), Amerikaans actrice en (rol) model

Toen: Shields was al op zeer jonge leeftijd niet vies van wat provocatie en haar door stevige wenkbrauwen omlijstte gezicht leverde haar veel werk op

Quote: “You know what comes between me and my Calvins? Nothing”

Nu: Ook als 47-jarige probeert ze enkele taboes bespreekbaar te maken.

Het begon voor kleine Brooke allemaal met een zeepreclame toen ze elf maanden oud was, waarna ze de smaak te pakken kreeg. Ze werd een succesvol kindmodel waarvoor modellenbureau Ford Models speciaal hun eerste kinderafdeling oprichtte. Eileen Ford was bijzonder te spreken van haar; “Ze is een heel professioneel kind met een uniek uiterlijk. Ze ziet er heel serieus en volwassen uit, en zo denkt ze ook.”

Nu heeft de wereld, en zeker Amerika, niets tegen meisjes die al op heel jonge leeftijd aan een modellenbestaan beginnen, maar Brooke’s volgende carrièrezet, in 1978, kon op minder sympathie rekenen. Als twaalfjarig debuterend actrice zette Shields een wel heel geloofwaardig kindhoertje neer in de film “Pretty Baby”, waarrond er veel controverse bestaat. De prent bevatte namelijk heel wat naaktscenes, het leeuwendeel opgenomen toen Shields nog maar een jaar of elf was. De term “kinderporno” viel meer dan eens.

Toch liet Shields (en haar doelgerichte moeder) zich hierdoor niet uit het lood slaan en haar naam begon een begrip te worden. Op 14-jarige leeftijd was Shields het jongste model ooit dat op de cover van de Amerikaanse Vogue prijkte. Dat leverde haar meteen een job als het gezicht (en benen) van Calvin Klein op, waardoor het merk de omzet spectaculair zag stijgen. De lancering van Brooke Shields was een feit. Ze stond op meer dan 300 magazinecovers tussen de jaren 1980 en 1985 en ieder meisje wilde Brooke Shields zijn; haar populariteit steeg zo waanzinnig dat er zelfs een pop van haar werd gemaakt, die op enkele uren tijd overal was uitverkocht.

Shields en the silver screen

Een deel van die populariteit heeft ze gezaaid tijdens de opnames van de film Blue Lagoon, waarin ze haar naakte net-niet-legale kinderlijf wezenloos over een verlaten strand liet dwalen, al gaf ze later toe dat er vaak body doubles gebruikt werden die ouder (en dus legaal) waren. Brooke speelde daarna in nog een handjevol andere films, maar het was duidelijk dat het haar passie niet was. Ze heeft verschillende legendarische vrouwelijke filmrollen afgeslaan, waaronder de rol van Deborah Gelly in Once Upon A Time In America, Allison Reynolds in The Breakfast Club, Cherry in The Outsiders, Andie Walsh in Pretty in Pink en Catwoman in Batman Returns.

De films die Brooke wél wilde maken, daar ging ze volledig voor. Zo versloeg ze voor haar rol in Blue Lagoon onder meer Debra Winger, Jamie Lee Curtis, Kelly Preston, Helen Hunt, Bridget Fonda, Diane Lane, Carrie Fisher, Jodie Foster en Melanie Griffith tijdens de audities. Eigenlijk heeft Brooke Shields maar twee keer een filmrol niet gekregen; ze verloor het script van Vivian in Pretty Woman aan Julia Roberts en werd ook niet Princess Leia Organa in de Star Wars trilogie.

Magazines en Michael

Modellenwerk was meer Shields dada. Op 16-jarige leeftijd was ze het jongste model dat ooit al op de covers van ieder groot modeblad had gestaan en merken vochten om haar in hun campagne. Ze was een graag geziene gast in de legendarische club Studio54 en deed verschillende gastoptredens in televisieshows. Ze won ettelijke prijzen en verscheen op verschillende ‘Most Beautiful People’ lijsten, waar ze zij aan zij stond met Audrey Hepburn, Grace Kelly en Nicole Kidman.

Eigenlijk is Shields altijd al too sexy for her shirt geweest en was ze zich bijzonder goed bewust van haar eigen seksualiteit en uiterlijk. Toch was ze eerder een laatbloeier. Tijdens de promotie van de film Pretty Baby antwoordde ze op de vraag ‘wat denk jij dat goed zijn in bed betekent?’ dat het waarschijnlijk iets te maken had met strips lezen in bed terwijl je moeder je soep bracht. Aan Health magazine vertrouwde bovendien ze enkele jaren geleden toe dat ze haar maagdelijkheid pas op 22-jarige leeftijd verloren heeft. Shields werd nochtans aan vele mannen gelinkt.

Al van kinds af aan onderhield ze een innige vriendschap met Michael Jackson, hoewel hij altijd beweerd heeft dat er meer was tussen hen. Daarnaast dingden volgens de roddelkranten ook John F. Kennedy Jr, Liam Neeson, John Travolta, Dodi Fayed en George Michael naar haar hand. Brooks trouwde uiteindelijk twee keer; in 1997 met tennisser Andre Agassi en in 2001 met Chris Henchy, met wie ze twee dochters heeft.

Postnatale depressie en medicatie

Hoewel haar laatste huwelijk nog steeds stand houdt, ging haar echtelijk leven niet over rozen. Ze kreeg maar liefst vijf miskramen en na de geboorte van haar tweede kind kreeg Shields last van een postnatale depressie waarvoor ze zware medicatie nam. Ze getuigde hierover openlijk in The Oprah Winfrey Show. Haar boek waarin ze haar ervaringen beschrijft, Down With The Rain haalde de top tien van bestsellerslijsten over heel de wereld.

Haar eerlijke getuigenis van deze moeilijke jaren betekende een steun voor vele vrouwen die hetzelfde meemaakten, maar Shields kreeg ook enorm veel kritiek. Postnatale depressie was toen niet iets wat aanvaard werd als een echte ziekte, maar werd snel afgedaan als een kwaaltje bij slechte moeders. Ook Tom Cruise, met wie Shields nochtans goed bevriend was, stak een waarschuwende wijsvinger naar haar en haar medicijngebruik uit.

Brooke vandaag

Het mag duidelijk wezen dat Shields een sterke vrouw is. Al van kleins af aan is ze zelden een taboe of naaktscène uit de weg gegaan, en ook vandaag nog is ze een van de drijvende krachten achter SMART, dat jonge meisjes helpt met hun zelfvertrouwen en eventuele mentale problemen. Daarnaast vervult ze op Broadway de rol van Morticia in de opvoering van The Adams Family en koos opticien Foster Grant haar als nieuw gezicht van hun brillenlijn.

Toch is Brooke meer dan enkel een knap gezichtje dat het goed doet op de planken en voor de lens. Slechts weinigen weten dat ze een Princetondiploma behaalde en dat ze met haar Italiaans-Frans-Iers-Engelse roots ook directe afstammelinge is van Henry V. Stille waters, dikke wenkbrauwen, diepe gronden. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content