Hoe zou het nog zijn met… Bernard Madoff?

© EPA

Kennelijk kan de superoplichter ook in de gevangenis niet uit de problemen blijven.

Wie? Zakenman, belegger

Toen? Met een piramideachtig fraudesysteem lichtte hij voor 65 miljard dollar klanten op

Quote? ‘Ik voel me hier in de gevangenis veiliger dan buiten’

Nu? Zit celstraf van 150 jaar uit

Aan zelfmoord denkt Bernard Madoff niet meer. Het brein achter de grootste financiële fraude in de Amerikaanse geschiedenis voelt zich naar eigen zeggen meer op zijn gemak binnen de gevangenismuren dan erbuiten. Dat komt goed uit, want hij moet er de rest van zijn dagen slijten: de 74-jarige Amerikaan zit in het Federal Correctional Complex in Butner, in de staat North Carolina, een gevangenisstraf van maar liefst 150 jaar uit.

Miljardenfraude

Madoff werd op 29 juni 2009 veroordeeld voor miljardenfraude ter waarde van circa 65 miljard dollar. Via zijn bedrijf Bernard L. Madoff Investment Securities had hij jarenlang klanten oplicht met behulp van zogenaamde Ponzifraude, een soort piramideachtig systeem waarbij het rendement van oudere beleggers wordt uitbetaald met de inleg van nieuwe investeerders. Door de financiële crisis stortte zijn piramidesysteem in.

Ook zijn jongere broer Peter (66), die dertig jaar samenwerkte met Bernard en in juni van dit jaar werd opgepakt, werd veroordeeld maar kwam er in ruil voor een schuldbekentenis vanaf met 10 jaar cel. Ook Bernards zonen Mark en Andrew werkten voor het bedrijf van hun vader, maar zijn nooit in beschuldiging gesteld. Mark pleegde in december 2009 op 45-jarige leeftijd zelfmoord door zich op te hangen in zijn appartement.

De vereffening van het investeringsfonds van Madoff heeft tot dusver al meer dan 554 miljoen dollar gekost, onder andere aan advocaten. Curator Irving Picard recupereerde wel al 9,1 miljard dollar voor de slachtoffers van de superoplichter, maar dat geld is grotendeels niet beschikbaar omdat het voorwerp is van allerlei beroepsprocedures of aanvechtingen. In totaal vloeide slechts 329,6 miljoen dollar naar de gedupeerden van Madoff.

Zelfmoord
Nadat zijn miljardenfraude aan het licht was gekomen, probeerden Bernard Madoff en zijn vrouw Ruth op kerstavond 2008 samen uit het leven te stappen door pillen in te nemen. De volgende dag werden ze echter gewoon weer wakker, zo biechtte Ruth op in het CBS-programma 60 minutes.

Madoff heeft naar eigen zeggen ook tijdens zijn eerste dagen achter de tralies vaak aan zelfmoord gedacht, maar had de moed niet, zo vertelde hij in een interview met journaliste Barbara Walters van het programma Good Morning America. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Madoff aan Walters: “Ik beter af hier dan aan de buitenkant,’ zegt hij tegen Walters. ‘Ik kan met mensen praten, moet geen beslissingen nemen en hoef niets te vrezen. Ik weet ook dat ik in gevangenschap zal sterven.’

Maffia

Kennelijk slaagt Madoff er ook in de gevangenis niet in om uit de problemen te blijven. Zo raakte in 2010 bekend dat hij in een gevecht was verwikkeld geraakt met een andere gedetineerde. Hij belandde in de ziekenboeg met een gebroken neus en gebroken ribben en snijwonden aan het hoofd en in het gelaat. Volgens de bronnen van de Wall Street Journal, die drie vrijgelaten gevangenen citeerde, ging het conflict over geld dat Madoff aan zijn tegenstander verschuldigd was.

Het typeert zijn leven in de gevangenis: zo geeft Madoff financieel advies aan sommigen en zou hij contact hebben met maffiabaas Carmine Persico van de Colombo-familie. Medegevangenen meldden dat Madoff enige reputatie geniet omwille van de omvang van zijn fraudesysteem. In een brief aan zijn schoondochter schreef Madoff: ‘Ze noemen me hier ofwel Oom Bernie of Meneer Madoff. Ik kan nergens komen zonder dat iemand me groet en moed toewenst. Het is eigenlijk wel lief om te zien hoe bezorgd iedereen om mij is, ook het personeel. Het is hier veiliger dan in de straten van New York.” (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content