Hoe zou het nog zijn met… Arnold Schwarzenegger?

© Reuters

Arnold Schwarzenegger vindt telkens nieuwe manieren uit om de meest populaire dan wel machtigste man ter wereld te worden. De Oostenrijkse bodybuilder kon ondanks zijn dikke accent in Amerika in de filmindustrie aan de slag. Toen dat niet meer werkte, dook hij de politiek in. Nu zijn politieke carrière achter de rug is, stort hij zich opnieuw met volle overgave op de actiefilm.

Wie? Bodybuilder, acteur en politicus met het dikke Oostenrijkse accent Arnold Schwarzenegger

Toen? Wandelende testosteronbom die in de filmwereld be ‘Arnie’

Nu? Ex-‘Governator’ van Californië die zijn spierballen opnieuw laat rollen in actiefilms.

Quote? ‘I’ll be back’

Arnold Schwarzenegger wordt in 1949 geboren in Thal, bij de Oostenrijkse stad Graz, uit het huwelijk van een ex-Nazi en een weduwe. Zijn vader verkiest zijn stiefzoon boven Arnold, omdat hij denkt dat deze een buitenechtelijk kind zou zijn. Het komt nooit meer goed met hun relatie. Zijn stiefbroer sterft in 1971 in een auto-ongeval en zijn vader blaast een jaar later zijn laatste adem uit. Schwarzenegger stuurt zijn kat naar hun begrafenissen.

Deserteren om te bodybuilden

Op veertienjarige leeftijd stort Schwarzenegger zich op het gewichtheffen. Hij ziet in bodybuilding zijn ticket naar de Verenigde Staten. Zijn passie voor de sport overwint het van alle andere activiteiten. Zo pleegt hij in 1965 desertie van zijn verplichte legerdienst om te kunnen meedoen aan de bodybuildingwedstrijd ‘Junior Mr. Europe’ die hij wint. Het betekent zijn doorbraak in het milieu van opgepompte spierbundels, dus interesseert het hem niet zoveel dat hij daarvoor een paar dagen de militaire gevangenis in vliegt.

De overwinning betekent ook een vrijgeleide naar de hoogmis van bodybuilding voor amateurs: ‘Mr. Universe’ in 1966. Arnold, dan al bekend als de ‘Austrian Oak’ (de Oostenrijkse Eik) haalt het nipt niet in de finale, maar mag in Londen blijven om zijn spieren en zijn Engels bij te schaven. Het jaar erop wordt hij op zijn twintigste de jongste Mr. Universe ooit. Hij zou de wedstrijd nog vier keer winnen.

In 1968 maakt ‘Arnie’ zijn droom waar. Hij emigreert naar de Verenigde Staten, waar hij zeven keer de ‘Mr. Olympia’ wint. Bij de ultieme wedstrijd voor professionele bodybuilders staan de spieren nog meer gespannen en zwieren de anabolen de pan uit. Schwarzenegger geeft ook openlijk toe dat hij steroïden gebruikte, omdat het toen nog legaal was.

Van Hercules tot barbaar tot cyborg

Een paar jaar na zijn aankomst in de Verenigde Staten besluit hij dat zijn Engels goed genoeg is om mee te doen in films. Quod non. Hoewel hij in ‘Hercules in New York’ de halfgod mag vertolken, besluiten de producers na de opnames om zijn rol te dubben. Bij zijn volgende film is dat niet nodig, zij het alleen maar omdat hij een doofstomme maffiaman speelt. Hij zet door en in 1976 krijgt hij een Golden Globe voor ‘Stay Hungry’ waarin hij een Oostenrijkse bodybuilder speelt.

Zijn echte doorbraak komt er met ‘Conan The Barbarian’ in 1982. Schwarzenegger wordt één van de meest geliefde actiehelden van de jaren ’80. Na het kassucces met ‘The Terminator’ van James Cameron, maakt hij het onsterfelijke citaat “I’ll be back” waar door terug te komen met een deel 2 en 3. De drie delen deden de zalen vlotjes volstromen met toeschouwers die ‘Arnie’ in zijn bekendste rol te zien.

In de jaren ’90 slaat hij een meer humoristisch pad in met comedy-getinte actiefilms zals “Junior” waarmee hij zijn tweede Golden Globe wint. In ’97 moet hij een stapje terug zetten door rugproblemen. Maar hij staat er weer helemaal in Terminator 3 uit 2003.

Total Recall: hoe de governor de verkiezingen wint

Datzelfde jaar besluit hij ook mee te doen aan de gouverneursverkiezingen van de zuiderse staat Californië. Een beslissing die je niet meteen als ‘weloverwogen’ kan categoriseren. “Op weg naar de Tonight Show dacht ik, dit zal iedereen choqueren. Het zal zo grappig zijn als ik zeg dat ik opkom voor de verkiezingen. Ik vertelde Leno (Jay Leno,de presentator, nvdr) dat ik opkwam. En twee maanden later was ik gouverneur. What the fuck is that?”

Als ‘Governator’ wordt hij bekend omwille van zijn milieubewuste standpunten. Zo voert Schwarzenegger harde maatregelen in om het broeikaseffect tegen te gaan. In 2010 besluit hij zich niet herverkiesbaar te stellen.

Hoewel hij redelijk populair is als politicus, begint zijn imago scheurtjes te vertonen. Zijn gouverneurschap wordt beklad door aantijgingen van seksuele intimidatie die tegen hem lopen. Vlak voor zijn verkiezing breekt Gropegate uit. Zes vrouwen komen naar buiten met hun verhaal over ongepaste aanrakingen van ‘Arnie’. In 2006 klaagt ook een Britse presentatrice dat Schwarzenegger aan haar borsten zat tijdens een persconferentie.

Schwarzenegger is een testosteronbom. Dat blijkt nog maar eens nadat in 2011 een huishoudelijk schandaal uitbreekt. Hij blijkt een buitenechtelijke zoon te hebben bij zijn huishoudster. Saillant detail: het ‘bastaardkind’ is slechts enkele dagen ouder dan de jongste zoon van Schwarzenegger. Nadat zijn vrouw Maria Shriver hem tot bekentenissen heeft gedwongen, besluit ze de scheiding aan te vragen na een huwelijk van 25 jaar.

… And he’s back

Zijn politieke carrière is dood en begraven, zijn huwelijk liep op de klippen… er zit dus maar één ding op, moet Schwarzenegger gedacht hebben: een comeback als acteur. Hoewel hij niet in de remake van ‘Total Recall’ zit, maakt hij wel schoon schip met de andere actiehelden van de jaren ’80 en ’90 in ‘The Expendables 2’. Dat smaakte blijkbaar naar meer, want voor 2013 staan tal van projecten op stal. Zo kunnen fans van het actiegenre alvast uitkijken naar een western, ‘The Last Stand’, en een ontsnappingsfilm met Sylvester Stallone, ‘The Tomb’.

Daar stopt het niet. Schwarzenegger besloot zijn politieke expertise uit te buiten en wordt hoofd van een politieke denktank in de universiteit van Californië. De ‘USC Schwarzenegger Institute for State and Global Policy’ moet focussen op beslissingen die politieke partijbelangen overstijgen. Wie les wil krijgen van Schwarzenegger, moet op 24 september afzakken naar Californië.

‘De meest perfect ontwikkelde man in de geschiedenis van de wereld’. Niet onze woorden, wel die van het Guinnes Book of World Records. Schwarzenegger werkte zich in de schijnwerpers met goed ontwikkelde armspieren. Om de bühne niet te verlaten, zal hij zich telkens weer heruitvinden: als acteur, politicus of prof. We hebben het laatste van hem nog niet gezien. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content