Groen wil VRT-journaal en Thuis promoten bij nieuwkomers

Frank Bomans, Simonneke en Peggy in 'Thuis'. © gf

Volgens Groen-politica An Moerenhout kan het promoten van het VRT-Journaal en programma’s zoals Thuis helpen bij het aanleren van het Nederlands.

Groen stelt voor het VRT-Journaal en Nederlandstalige programma’s zoals Thuis te promoten bij nieuwkomers in Vlaanderen. “De media kunnen een verbindende rol spelen in de samenleving. Bovendien is het met behulp van de ondertitels een goede manier om Nederlands te leren”, aldus Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). De Groen-politica legde het voorstel dinsdag voor aan minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).

Welkomstpakket

Volgens Moerenhout kan het promoten van het VRT-Journaal en programma’s zoals Thuis bij nieuwkomers helpen bij het aanleren van het Nederlands. De promotie kan volgens Moerenhout “met een welkomstpakket dat nieuwkomers thuis ontvangen of het kan aan bod komen in de lessen Nederlands.” Ze stelt voor nieuwkomers te informeren over deze programma’s en hen op de hoogte te brengen van het aanbod op Teletekst om de programma’s te ondertitelen in het Nederlands. Het aanbod kan dan ook verspreid worden op online platformen.

Herkenbare situaties

Een programma zoals Thuis is volgens Moerenhout een laagdrempelige manier om Nederlands te leren. “Iedere dag een half uur Nederlands aanhoren en proberen lezen, is een goede oefening. Bovendien spelen de dialogen zich af in herkenbare situaties, zoals een drankje bestellen in een café of ’s morgens ontbijten samen met de familie.”

Moerenhout heeft het voorstel dinsdag in het Vlaams Parlement voorgelegd aan minister van Inburgering Homans. Eerder al besloot Homans’ partijgenoot, Vlaams minister Ben Weyts hetzelfde aanbod te organiseren in de Vlaamse Rand. Minister Weyts wil het ondertitelde nieuws van RingTV met het welkomstpakket promoten bij nieuwkomers in de Vlaamse Rand. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content