Grafschennis op historisch kerkhof in Brugge

Volgens SOS Brugge worden bij de heraanleg van de site rond de Sint-Salvatorskathedraal historische graven geschonden.

Tijdens de werken voor de heraanleg van de site rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge worden er volgens de monumentenvereninging SOS Brugge historische graven geschonden.

In monumentenstad Brugge is er de laatste tijd nogal wat te doen rond het erfgoed. Verschillende verenigingen klagen tal van projecten, die het erfgoed van de stad zouden belagen, aan. Aan de Lange Rei dreigt er een negentiende-eeuws pand onder de slopershamer te verdwijnen om plaats te ruimen voor een klein flatgebouw. Verschillende bewoners verzetten zich daartegen en pakken uit met een affichecampagne rond het bedreigd werelderfgoed.

Ook tegen andere projecten is er verzet en worden er door de monumentenverenigingen vraagtekens geplaatst. Zo roept ook de heraanleg van het voormalige kerkhof rond de kathedraal, de Sint-Salvatorskerk, heel wat vragen op. Ondertussen zijn de werken rond deze kerk volop bezig en wordt er ook graafwerk verricht. Het gaat uiteraard om een delicate plek, omdat de kathedraal een van de oudste kerken is van de stad en er ook rond het gebouw belangrijke historische relicten kunnen opduiken.

Werelderfgoed

SOS-Brugge trekt aan de alarmbel en wijst er op dat er in de voorbije dagen historische graven met polychrome beschilderingen werden ontdekt zonder archeologisch te worden onderzocht. Brugge is immers zowat de belangrijkste vindplaats van beschilderde graven in de Lage Landen. Deze graven zijn niet alleen mooi, maar ze geven ons ook een inzicht in de schilderkunst van voor de Vlaamse Primitieven. Het is ook bekend dat dergelijke beschilderde graven voorkomen buiten de kerk.

SOS-Brugge wijst er tevens op dat er een grafplaat van rond 1600 werd stuk gereden door een bulldozer. Er werden ook nog andere menselijke restanten gevonden zonder verder te worden onderzocht. Volgens de vereniging gebeurden de werken zonder medewerking of onderzoek van de archeologische dienst van de stad. Misschien is dat toch wel wat vreemd in een stad die pronkt met het label van Unesco Werelderfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content