‘Girls’ onder vuur na te expliciete seksscène

Dat Lena Dunham in haar tv-serie Girls niet schrikt van een streepje bloot, is oud nieuws. Maar dankzij een expliciete seksscène haalt ze zich de woede van televisiekijkend Amerika op de hals.

Is Lena Dunham te ver gegaan? Dat is de vraag die op de lippen van menig Amerikaans televisiekijker brandt na de meest recente aflevering van haar televisiereeks Girls. De serie staat erom bekend royaal om te gaan met vloektirades en vrouwelijk bloot, iets wat in Amerika anno 2013 nog steeds niet onbestraft blijft. Tot dusver leek het alvast te werken. De serie werd als ‘rauw, puur en onversneden’ bestempeld en schrijfster Lena Dunham werd uitgeroepen tot de nieuwe stem van haar generatie.

De negende aflevering van het tweede seizoen, die de nietsverhullende titel ‘On All Fours’ meekreeg, zorgde wederom voor controverse. In de bewuste episode toont Dunham, die ook in de regiestoel zit, een wel erg expliciete seksscène die aan de andere kant van de oceaan als ‘verkrachting’ werd beschouwd. Na de ongemakkelijke vrijscène, waarin de man de hand aan zichzelf slaat, volgt er een langdurig shot van zijn ‘resultaat’ van hun liefdesspel. Ongezien op de Amerikaanse televisieschermen.

Provocatie of durf?

Te ver en te extreem, aldus de Amerikaanse televisiekijkers, die vonden dat de scène ‘oncomfortabel’ en ‘gewoonweg te pijnlijk’ was om te kijken. Al is er ook een tweede kamp dat de bewuste scène weet te relativeren. Provocatie op televisie moet immers kunnen, en wat is er mis met wat explicieter materiaal? Dunham zelf gooide nog wat olie op het vuur door te zeggen dat de bewuste aflevering haar favoriete Girls-aflevering ooit was. Naar eigen zeggen omdat er zoveel ‘emoties’ in verwerkt zitten.

Eerder kwam Girls al onder vuur te liggen omdat alle vrouwen onveilig vrijen. Toen wist Dunham zich uit de storm te praten door te zeggen dat ze in het echte leven wel hamert op condoomgebruik. Het is evenwel niet de eerste keer dat de Amerikaanse betaalzender, die bekend staat op haar vernieuwing en durf op vlak van televisieseries, lichtjes over de schreef gaat. Een scène uit Game of Thrones, waarin een prostituee na orale seks werd ‘schoongeveegd’, kon evenwel op gemengde reacties rekenen.

Op dinsdag 9 april zendt betaalzender Prime de omstreden aflevering uit in Vlaanderen. (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content