Gewonnen!

© Ben van Duin

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater vielen ook Vlamingen in de prijzen.

Na Het Theaterfestival in Vlaanderen zit ook de Nederlandse tegenhanger er op. Gisteren viel het doek over de vijfde editie van het Nederlands Theater Festival. Tijdens die slotdag vond het jaarlijkse Gala van het Nederlands Theater plaats. De theatermakers werden er in de bloemetjes gezet. Met prijzen.

Niet alleen de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (kortweg de VSCD) reikte haar Toneelprijzen, Gouden Krekel (jeugdtheaterprijs) en Mimeprijs uit. Ook de AVRO Toneel Publieksprijs werd toegekend. Die publieksprijs ging naar Oog om oog, een voorstelling van Hummelinck Stuurman Theaterbureau in een regie van de Vlaamse regisseur en artistiek leider van Het Gevolg, Ignace Cornelissen. De creatie is een bewerking van het boek Dead Man Walking van Helen Prejean over haar relatie met een ter dood veroordeelde gevangene. De producent ontvangt 35.000 €. Het bedrag wordt besteed aan een nieuwe creatie.

Beste jeugdtheatervoorstelling

De Gouden Krekel 2010, de prijs voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie, ging naar de Nederlands / Vlaamse creatie Woeste Hoogten, rusteloze zielen van Theater Artemis (Den Bosch) en Theater Antigone (Kortrijk). Voor deze creatie bewerkte auteur Jeroen Olyslaegers de liefdesroman Wuthering Heights (1847) van Emily Brontë tot een magistrale theatertekst die even sterk geregisseerd werd door Floor Huygen (artistiek leider van Theater Artemis) en vertolkt werd door een jonge topcast.

Lef, brutaliteit en talent

En dan was er nog Wunderbaum, een theatercollectief dat tot januari 2009 in NTGent resideerde en sindsdien het huisgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg is. In deze talentenploeg vond een van de beste jonge Vlaamse actrices haar plek: Wine Dierickx. Het collectief kaapte gisterenavond de Prosceniumprijs 2010 weg. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep of instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, door programmering en/of productie of een deelaspect daarvan. De VSCD Toneeljury roemt ‘de saamhorigheid binnen het collectief. Lef, brutaliteit en talent zijn de sleutelwoorden.’

Vernieuwing

Ook vernieuwing werd bekroond. De VSCD Mimeprijs (de prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen) werd aan Nicole Beutler overhandigd voor haar prachtvoorstelling 1: Songs (A solo with missing choir). De VSCD Mimejury ‘vindt het werk van Nicole Beutler belangrijk en haar samenwerking met mimespelers een verrijking voor het vakgebied van de mime.’

Verder ging de Louis d’Or (de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) naar de Nederlandse acteur Kees Hulst voor zijn vertolking van Jörgen Hofmeester in Tirza (Nationale Toneel) naar de gelijknamige roman van Arnon Grunberg . Maria Kraakman kaapte de Theo d’Or (de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) weg met haar rol van Orlando in Orlando (Toneelgroep Oostpool).

Els Van Steenberghe

Meer info: TF 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content