Gentse Vooruit richt spin-offbedrijfje op

© Image Globe

De Gentse Vooruit wil inkomsten genereren via zijn knowhow rond innovatieve planningssoftware.

De cultuursector klaagt meestal over ontoereikende subsidies, maar Vooruit in Gent gaat zelf inkomsten creëren. Met de oprichting van een spin-offbedrijfje wil algemeen directeur Stefaan De Ruyck de knowhow van het kunstencentrum in innovatieve planningssoftware verzilveren.

Als Kunstencentrum van de toekomst koos Vooruit enkele jaren geleden voluit voor digitalisering. In samenwerking met gespecialiseerde bedrijven liep het voorop in interactievormen met actieve cultuurconsumenten en in het draadloos gebouwenbeheer. Maar goede software voor de planning van evenementen bleek niet te vinden.

“De producten die op de markt zijn, veronderstellen dat gebruikers zich aanpassen aan de technologie”, zegt Wouter Vermeylen, hoofd infrastructuur en ICT. Vooruit besloot zelf te investeren in de ontwikkeling van planningssoftware. Samen met het jonge bedrijf Inceptive van software-ingenieurs Johan Brichau en Thomas Cleenewerck slaagde het erin de eisen en behoeften om te zetten in een vlot werkend softwarepakket, dat Yesplan werd gedoopt.

“Nadat we twee jaar geleden contact opnamen met Inceptive was al snel duidelijk dat ons project marktpotentieel had”, zegt algemeen directeur Stefaan De Ruyck. “Later onderzoek bevestigde dat die markt ook groot genoeg is. We focussen ons in een eerste fase op culturele organisaties met planningsbehoeften, maar het spreekt vanzelf dat Yesplan ruimere toepassingsmogelijkheden heeft. Door naar de markt te gaan, spreiden we de ontwikkelingskosten en hebben we ook een stabielere basis om het onderhoud van het sofwarepakket te bekostigen.”

Aanloopfase

In de naamloze vennootschap 2Rivers, die op 29 april werd opgericht, doet Vooruit als meerderheidsaandeelhouder een inbreng in natura. “De door ons geleverde inspanningen in de ontwikkeling van de software hebben we verkocht voor aandelen van de nv”, verduidelijkt De Ruyck. “Die waarde is gevaloriseerd door een revisor. Onze partner is natuurlijk Inceptive. Voor de werkingsmiddelen hebben we privé-investeerders met risicokapitaal aangetrokken en we rekenen ook op PMV-CultuurInvest.”

In een eerste aanloopfase van zowat een half jaar wordt met een pilootgroep van een tiental partners gewerkt, waaronder cultuurcentrum De Spil in Roeselare en kunstencentrum STUK in Leuven. 2Rivers draait in de eerste fase op twee krachten van Iceptive en vier (deeltijdse) werknemers van Vooruit. Walter Vermeiren is de ceo van het bedrijf. De Ruyck: “Ik ben ervan overtuigd dat de cultuursector dit soort cultureel ondernemerschap nodig heeft om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.”

Eric Bracke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content