Game of Thrones: Westeros kampt met godsdienstwaanzin

© .
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een militaire tak van het Geloof van de Zeven moet ervoor zorgen dat de religie strikt nageleefd wordt in Westeros. Maar de aanbidding van de Heer van het Licht of de Many-Faced God vervalt evenzeer in extremen. Pas op: SPOILERS!

Doorgaans is het Geloof van de Zeven de religie in Westeros, met als heilig boek ‘de zevenpuntige ster’. Dit seizoen kreeg die religieuze stroming echter een extremistische dimensie: de High Sparrow zwaait de plak nu als High Septon en blijkbaar gaan homoseksualiteit en incest niet meer door de beugel.

Faith militant

Zo werden Margaery Tyrell en haar broer Loras Tyrell door de Faith Militant – de militaire tak van het Geloof dat door Jaehaerys I Targaryen werd afgeschaft maar nu door Cersei Lannister weer wordt toegelaten – gearresteerd: Loras omwille van zijn homoseksuele relaties, Margaery omdat ze onder eed gelogen had.

Dat alles tot groot genoegen van Cersei. Tot ze na een bezoek aan de High Sparrow zelf wordt opgesloten vanwege haar relatie met broer Jaime Lannister. Na een valse bekentenis, werd de koning vrijgelaten. Al hing aan die zoete smaak van vrijheid een stevig prijskaartje. Cersei moest in haar naakte onschuld naar de Red Keep stappen.

Heer van het Licht

Niet dat de rode priesteres Lady Melisandre zo onschuldig is in haar aanbidding van de Heer van het Licht. Zonder verpinken brengt zij Stannis Baratheon ertoe zijn eigen dochter op te offeren. She doesn’t give a f***. Shireen Baratheon brandt terwijl haar moeder Selyse Florent plots toch gevoelens lijkt te hebben en in tranen uitbarst. In de laatste aflevering werd het verlies haar te veel en stapte ze uit het leven. De overwinningsbelofte van de vuurgod was uiteindelijk niets meer dan een mooie illusie. Stannis verloor de strijd om Winterfell.

Many-Faced God

De Many-Faced God is – wat zijn naam ook doet vermoeden – eveneens geen heilig boontje. In het House of Black and White worden zieken op de stenen vloer gedropt om blijkbaar erg dodelijk water naar binnen te werken en dan in een toren gestapeld te worden. En Arya Stark doet maar mee, omdat ze ‘niemand’ wil worden. Niet dat we dat ooit zien gebeuren.

Stark is met de verering van de Many-Faced God trouwens aan haar derde religie toe. Aanvankelijk aanbad ze de oude goden in het Noorden, daarop volgde het Geloof van de Zeven.

Sons of the Harpy

Tot slot ontsnapt het rijk van drakenkoningin Daenerys Targaryen ook niet aan extremisme. Meereen en Astapor worden geteisterd door een soort sekte: de Sons of the Harpy verzetten zich tegen de bevrijding van de stad door Targaryen. Het terugbrengen van de gevechtsarena’s waar vroeger slaven tot de dood streden, lijkt het probleem niet te hebben opgelost. Verhuld achter gouden maskers snijden de Sons of the Harpy iedereen genadeloos de keel over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content