Friday Night Lights – Seizoen 4: Niet te missen serie

‘Friday Night Lights’ verkast in het vierde seizoen naar de oostelijke kant van Dillon, waar het leven voor jongeren nog net iets harder is.

Friday Night Lights – Seizoen 4
Reeks: ****
Extra’s: **
Universal

Reeks. Friday Night Lights is altijd al een buitenbeentje geweest binnen de Amerikaanse dramaseries over tieners. De jongens en meisjes uit de reeks wonen niet in een exclusieve buitenwijk van Los Angeles, zoals hun tegenhangers uit The OC of Beverly Hills 90210, maar in Dillon, een fictief stadje in het hart van Texas. Daar hebben de economische crisis en de ‘war on terror’ hard toegeslagen, en de tieners moeten na de schooluren en de footballtrainingen meestal nog zelf gaan werken om extra geld te verdienen of om – in sommige gevallen – hun familie te onderhouden. In de eerste drie seizoenen van Friday Night Lights kon je het aantal hippe smartphones of luxueuze wagens op één hand tellen.

Bij de start van reeks 4 blijkt echter dat alles wat voorafging, zich in de goede kant van Dillon afspeelde, waar het leven al bij al nog vrij comfortabel was. Nadat hij tegen het einde van het vorige seizoen ontslagen werd bij de Dillon Panthers, is coach Taylor noodgedwongen in dienst getreden bij de middelbare school van East Dillon, het oostelijke en nog armoedigere deel van de stad, waar vooral de zwarte bevolking woont en drugs en criminaliteit welig tieren. Terwijl Taylor vroeger maar hoefde te knikken om voor zijn footballteam meer geld te krijgen, is zijn budget ditmaal zo beperkt dat hij zijn eigen spaarcenten moet aanspreken om zijn spelers een uniform te bezorgen.

Wie Friday Night Lights en coach Taylor al kent, zal wel kunnen vermoeden dat de man er toch in slaagt om de jongens onder zijn hoede tot grootse dingen te inspireren. De weg van de East Dillon Lions naar de top levert opnieuw superieur, prachtig geschreven en vertolkt melodrama op. Sommige jongeren die in het afgelopen seizoen afstudeerden – Smash, Jason, en Lyla om er enkele te noemen – zijn niet of nauwelijks meer te zien, maar hun plaats wordt ingenomen door enkele nieuwe personages uit East Dillon, die naadloos in het verhaal geïntegreerd worden. Diegenen die wel overgebleven zijn, krijgen weliswaar de mooiste verhalen toebedeeld, met voorop ex-quarterback Matt Saracen, die zijn kunststudies in Chicago opgaf om voor zijn dementerende grootmoeder te zorgen en nu weer zijn deel ellende te verwerken krijgt.

Zoals in elk seizoen zijn er ook hier weer enkele plotwendingen die de mist ingaan of geforceerd overkomen – zoals de plotse en kortstondige reünie tussen Tim en Lyla – maar los daarvan is en blijft Friday Night Lights een unieke, niet te missen serie.

Extra’s. Gewiste scènes, audiocommentaar en inleidingen op de afleveringen door bedenker Peter Berg.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content