Filmversie van cultreeks Veronica Mars in de maak

Veronica Mars krijgt haar eigen langspeelfilm. Waar fans al sinds 2007 op hopen, wordt eindelijk realiteit. Dankzij de donorwebsite Kickstarter werd het filmbudget bij elkaar gesprokkeld. De première volgt in 2014.

Veronica Mars gaat over de gelijknamige studente die er, naast haar moeizame schoolcarrière, een nachtelijk bijbaantje als privédetective op na houdt. In het fictieve Californische stadje Neptune onderzoekt ze, samen met haar vader Keith Mars de meest uiteenlopende zaken. De moord op haar beste vriendin, Lily Kane, spit ze in het geheim in haar eentje uit.

De serie werd na drie seizoenen in 2007 prompt van het scherm gehaald, tot grote consternatie van de fans. Meteen werden er plannen gemaakt om Veronica en haar vriendengroep eenmalig samen te brengen voor een film. Maar omdat geen enkele filmstudio de prent wou ondersteunen, vloog het script de kast in. Daar bleef het stof vergaren tot bedenker Rob Thomas en hoofdrolspeelster Kristen Bell het heft in eigen handen namen op de website Kickstarter.

Kickstarter
Via Kickstarter kunnen kleine projectjes geld bijeensprokkelen dankzij de hulp van fans en buitenstaanders. Ieder wie wil, kan zijn of haar duit in het zakje doen door te doneren aan het project. The Veronica Mars Movie Project kreeg 30 dagen de tijd om twee miljoen dollar samen te rapen. 10 uur nadat het bericht op de website was geplaatst, was de klus al geklaard. Twee miljoen dollar in het laatje, en groen licht om de filmproductie te starten.

“Ik hou van jullie, jullie zijn zo ongelofelijk. Ik ben sprakeloos” reageerde Kristen Bell via haar Twitterpagina. De actrice was al jaren bezig om haar geliefd personage weer op het scherm te krijgen. Ook bedenker Rob Thomas had al snel een Twitterreactie klaar: “Hallelujah! De film krijgt groen licht, beste vrienden. Ik hou van jullie allemaal, maar in het bijzonder van de donors onder jullie.”

Ondertussen blijft het bedrag op Kickstarter aardig aandikken. Want met nog 29 dagen op de teller denken de makers nog lang niet aan stoppen. Hoe meer geld er wordt opgebracht, hoe spectaculairder de film kan worden. Het gebeurt wel vaker dat kleine films een duwtje in de rug zoeken via Kickstarter. De korte documentaire Inocente ging via de website op zoek naar 52.000 dollar. Enkele maanden later werd de documentaire bekroond met een Oscar. Men verwacht dan ook dat Hollywoodbonzen vanaf nu vaker naar Kickstarter zullen trekken. Want de kracht van fans mag je niet onderschatten.

Klasreünie

De film gaat deze zomer nog in productie, en moet in het begin van 2014 al in première gaan. Dat de prent in 2014 uitkomt, is een mooie symbolische extra. Het is dan immers precies tien jaar geleden dat Veronica Mars voor het eerst op het televisiescherm verscheen. “Hoog tijd voor haar klasreünie, dus”, aldus Rob Thomas. (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content