Eredoctoraat voor Alain Platel

De Franse Universiteit van Artois reikt op 9 november 2012 een eredoctoraat uit aan de choreograaf, regisseur en oprichter van Les Ballets C de la B.

Op 9 november wordt een eredoctoraat uitgereikt aan Alain Platel, Belgisch choreograaf en regisseur, door de Universiteit van Artois in Frankrijk. De universiteit organiseert deze plechtigheid ter gelegenheid van haar twintigjarige bestaan.

Alain Platel is van opleiding orthopedagoog. In 1984 richt hij met een aantal vrienden en familieleden een gezelschap op: les ballets C de la B. Vanaf Emma (1988) profileert hij zich als regisseur. Hij tekent voor Bonjour Madame (1993), La Tristeza Complice (1995), Iets op Bach (1998) en de grensverleggende dans/theatertrilogie Moeder en kind/Bernadetje/Allemaal Indiaan die hij samen met Arne Sierens creëert. Dit zijn stuk voor stuk producties die Les ballets C de la B doen uitgroeien tot een internationaal gerennomeerd gezelschap dat niet alleen als structuur voor Platel fungeert maar ook als spring- én broedplank van jong choreografisch talent, zoals een Sidi Larbi Cherkaoui.

In 2012 realiseert Alain Platel met C(H)OEURS zijn meest grootschalige project tot nu toe. Op muziek van Wagner en Verdi brengt hij tien dansers samen met het 70-koppig koor van Teatro Real in de opera van Madrid.

In zijn werk zoekt Platel naar een bewegingsidioom dat té grote gevoelens en de hunker naar het overstijgen van het individuele uitdrukt.

Op 9 november huldigt de Universiteit van Artois vier buitenlandse persoonlijkheden met de titel van Doctor Honoris Causa. Naast Alain Platel, wordt de graad ook toegekend aan Nicolae Robu (Universiteit Politehnica in Timisoara, Roemenië), aan Xian Zhou (Universiteit van Nankin, China) en aan Jan Kaziemierz Sykulski (Universiteit van Southampton, UK).

Fragment uit Platels recentste creatie:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(E. V. S. )

www.lesballetscdela.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content