Emmy Awards: Is Homeland een verdiende winnaar?

De dramaserie ‘Homeland’ was met vier prijzen – waaronder die voor beste drama, beste acteur en beste actrice – de slokop tijdens de Emmy Awards. Ons oordeel over de winnaars en verliezers.

Is Homeland de verdiende laureaat?

De slokop van de avond werd Homeland, een dramaserie van betaalzender Showtime (thuis van Dexter, Weeds en Californication) over een Amerikaanse soldaat die bevrijd wordt uit de handen van Al-Quaeda en als een held in de VS onthaald wordt. Behalve door één CIA-agente, die vermoedt dat de man overgelopen is naar de vijand en als een soort ‘sleeper cell’ teruggekeerd is. Homeland won 4 prijzen, waaronder die voor beste drama en die voor beste acteur (Damian Lewis, die de soldaat speelt) en actrice (Claire Danes, de CIA-agente).

Homeland – dat bij ons enkel op Ned3 te zien was en waarvan de dvd-box eind oktober verschijnt in Nederland – is erg spannend en laat je als kijker lang twijfelen over de vraag of de soldaat nu al dan niet overgelopen is. Van alle series die in 2011 van start gingen op de Amerikaanse tv is Homeland (dat begin 2012 bij de Golden Globes eveneens met een hoop prijzen ging lopen) ontegensprekelijk ook de beste, en als er één reeks de hegemonie van Mad Men mocht doorbreken, dan wel deze.

Maar: in deze categorie was ook nog Breaking Bad genomineerd, een reeks die sinds seizoen 3 niet alleen beter is dan de concurrentie maar zelfs op een heel ander niveau speelt. Desondanks kon Breaking Bad maar één Emmy winnen: die voor beste bijrol, die naar Aaron Paul ging voor zijn prestatie als Jesse Pinkman.

Hoelang blijft Modern Family nog scoren?

Terwijl de stemgerechtigen in de categorie beste drama voor ‘new kid on the block’ Homeland gingen, kozen ze op comedyvlak wel voor de oude bekende, Modern Family. De sitcom werd voor de derde keer op rij uitgeroepen tot beste comedy en twee acteurs (Eric Stonestreet, die ook te zien zal zijn in The Loft) en Julie Bowen kregen een prijs in de categorie beste bijrol. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat Ed O’Neill (alias Al Bundy uit Married…with Children), die zo vaak de show steelt in de reeks, maar blijft verliezen van zijn collega’s.

Omdat Modern Family een ensemblekomedie is waarin niemand uit de cast een echte hoofdrol heeft, worden de acteurs enkel voorgedragen in de categorie beste bijrol. De Emmy’s voor beste acteur/actrice konden dus naar andere series gaan: Jon Cryer, die voor het eerst – en wellicht dankzij het vertrek van Charlie Sheen – won voor Two and a Half Men, en Julia Louis-Dreyfus, die bekroond werd voor haar rol als vicepresidente in de politieke sitcom Veep.

Grote verliezer op comedyvlak werd Girls, een veelbesproken nieuwe reeks van HBO over het leven van enkele jonge vrouwen in New York, al is dat geen echte verrassing. De kwaliteit van Girls staat buiten kijf maar het is wellicht iets te weinig een klassieke comedy om door de redelijk traditioneel ingestelde Emmy-stemmers bekroond te worden.

Quid HBO?

Tot zowat vijf jaar geleden had HBO zowat een monopolie als het aankwam op hoogstaande tv-series en mochten de bazen voor elke Emmy-uitreiking een nieuwe schoorsteenmantel laten bouwen om alle beeldjes kwijt te kunnen. De afgelopen jaren kwam er echter steeds meer concurrentie, onder meer van Showtime en AMC, zodat het overwicht wat weg is.

Er is echter één categorie waar HBO nog altijd de scepter zwaait, die van de beste miniserie of tv-film. De films of miniseries die HBO laat maken, raken slechts zelden tot bij ons op tv – behalve op betaalzender Prime – maar het zijn echte prestigeprojecten, waarvoor de grootste namen uit Hollywood zich laten inhuren. Kijk maar naar Mildred Pierce, de vijfdelige reeks van Todd Haynes met Kate Winslet in de hoofdrol, die vorig jaar op de Emmy’s met de prijzen ging lopen.

Ditmaal kon Game Change, een film over de rol van Sarah Palin tijdens de vorige presidentsverkiezingen, zijn favorietenrol waarmaken, met een Emmy voor beste tv-film en een voor beste actrice in een tv-film, die naar Julianne Moore ging. Dit gezegd zijnde blijft de categorie beste miniserie of tv-film een beetje een gedrocht: onder de genomineerden zaten er immers ook dit jaar weer enkele titels – Luther, Sherlock, American Horror Story – die noch een miniserie, noch een tv-film zijn.

Stefaan Werbrouck

De volledige lijst

Beste dramaserie

“Boardwalk Empire”

“Breaking Bad”

“Downton Abbey”

“Game of Thrones”

WINNAAR “Homeland”

“Mad Men”

Beste komedie

“The Big Bang Theory”

“Curb Your Enthusiasm”

“Girls”

WINNAAR “Modern Family”

“30 Rock”

“Veep”

Beste acteur in een komedie

Jim Parsons in “The Big Bang Theory”

Larry David in “Curb Your Enthusiasm”

Don Cheadle in “House of Lies”

Louis C.K. in “Louie”

Alec Baldwin in “30 Rock”

WINNAAR Jon Cryer as Alan Harper in “Two and a Half Men”

Beste actrice in een komedie

Lena Dunham in “Girls”

Melissa McCarthy in “Mike & Molly”

Zooey Deschanel in “New Girl”

Edie Falco in “Nurse Jackie”

Amy Poehler in “Parks and Recreation”

Tina Fey in “30 Rock”

WINNAAR Julia Louis-Dreyfus in “Veep”

Beste actrice in een dramaserie

Glenn Close in “Damages”

Michelle Dockery in “Downton Abbey”

Julianna Margulies in “The Good Wife”

Kathy Bates in “Harry’s Law”

WINNAAR Claire Danes in “Homeland”

Elisabeth Moss in “Mad Men”

Beste acteur in een dramaserie

Steve Buscemi in “Boardwalk Empire”

Bryan Cranston in “Breaking Bad”

Michael C. Hall in “Dexter”

Hugh Bonneville in “Downton Abbey”

WINNAAR Damian Lewis in “Homeland”

Jon Hamm in “Mad Men”

Beste bijrol acteur in een komedie

Ed O’Neill in “Modern Family”

Jesse Tyler Ferguson in “Modern Family”

Ty Burrell in “Modern Family”

WINNAAR Eric Stonestreet in “Modern Family”

Max Greenfield in “New Girl”

Bill Hader in “Saturday Night Live”

Beste bijrol actrice in een komedie

Mayim Bialik in “The Big Bang Theory”

Kathryn Joosten in “Desperate Housewives”

WINNAAR Julie Bowen in “Modern Family”

Sofia Vergara in “Modern Family”

Merritt Wever in “Nurse Jackie”

Kristen Wiig in “Saturday Night Live”

Beste bijrol actrice in een dramaserie

Anna Gunn in “Breaking Bad”

Maggie Smith in “Downton Abbey”

WINNAAR Joanne Froggatt in “Downton Abbey”

Archie Panjabi in “The Good Wife”

Christine Baranski in “The Good Wife”

Christina Hendricks in “Mad Men”

Beste bijrol acteur in een dramaserie

WINNAAR Aaron Paul in “Breaking Bad”

Giancarlo Esposito in “Breaking Bad”

Brendan Coyle in “Downton Abbey”

Jim Carter in “Downton Abbey”

Peter Dinklage in “Game of Thrones”

Jared Harris “Mad Men”

Miniserie / Tv-film

“American Horror Story”

WINNAAR “Game Change”

“Hatfields & McCoys”

“Hemingway & Gellhorn”

“Luther”

“Sherlock: A Scandal in Belgravia”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content