Een lid Pussy Riot komt op vrije voeten

© Getty

Een hof van beroep in de Russische hoofdstad Moskou heeft een van de drie veroordeelde leden van de punkband Pussy Riot vrijgelaten. De twee andere jonge dames blijven achter de tralies.

Een ‘Pussy Riot’ komt vrij. Voor de twee andere leden blijft hun straf gehandhaafd: twee jaar strafkamp wegens hooliganisme en religieuze haat. Dat is woensdag meegedeeld.

De drie vrouwelijke bandleden werden in maart gearresteerd omdat ze tijdens een kerkdienst protestliederen hadden gezongen tegen president Poetin en kritiek hadden geuit op de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De punkband wilde enkel haar ongenoegen uiten over de “autoritaire” en “niet-feministische” houding van de Russische president en van Kirill, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk. Die laatste had in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland ook openlijk zijn steun betuigd aan Poetin.

Het omstreden vonnis in eerste aanleg wegens hooliganisme en religieuze haat kwam Rusland internationaal op veel kritiek te staan. De verdediging van de drie vrouwen
vermoedde politieke motieven.

De 30-jarige Jekaterina Samuzewitsj is nu vrijgelaten. Voor Nadesjda Tolokonnikova (22) en Maria Aljochina (24) blijft de straf van twee jaar strafkamp gehandhaafd. Beide zijn moeder van kleine kinderen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de punkmeiden erkend als politieke gevangenen.(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content