Els Van Steenberghe

Eastman is culturele ambassadeur van Europa

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Eastman van danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is uit ruim 40 inzendingen aangeduid als één van de drie culturele ambassadeurs voor Europa.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) deelde gisteren mee dat dit jaar alvast 32 Vlaamse organisaties hun internationale werking kunnen realiseren met steun van de Europese Commissie, in het kader van het Europees Cultuurprogramma (2007-2013).

Dit programma is het huidige subsidieprogramma van de Europese Unie voor Europese culturele samenwerkingsprojecten. Jaarlijks kunnen culturele organisaties aanvragen indienen voor projecten die duurzame internationale samenwerking bevorderen met aandacht voor de gemeenschappelijke culturele waarden en de rijke diversiteit in Europa. Voor de periode 2007-2013 bedraagt het gehele budget meer dan 400 miljoen euro.

Eastman van danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is uit ruim 40 inzendingen aangeduid als één van de drie culturele ambassadeurs voor Europa. De twee andere Europese ambassadeurs zijn het Duitse dansgezelschap Sasha Waltz & Guests uit Berlijn en het Franse muziekfestival van Aix-en-Provence. Elke organisatie ontvangt hiervoor in 2013 een steun van 200.000 euro.

België blijft opnieuw in de top vijf van de 37 deelnemende landen. Vijf Vlaamse organisaties zullen optreden als projectleider in een tweejarig Europees samenwerkingsproject, waaronder 0090 vzw, Festival van Vlaanderen Internationaal en het Toneelhuis. Ook elk van deze projecten ontvangt 200.000 euro steun van Europa.

Dit jaar nemen 14 organisaties uit Vlaanderen deel (van de 22 Belgische) als co-organisator in één van de in totaal 114 geselecteerde tweejarige cultuurprojecten. Onder hen: KVS, Bozar, Kaaitheater, STUK en Vlaams Fonds van de Letteren.

Eind maart 2013 worden de resultaten van de afgesloten selectieronde ‘Meerjarige samenwerkingsprojecten (3 tot 5 jaar) en ‘Europese culturele festivals’ verwacht. Deze zomer volgt de selectie 2013 van ‘Literaire vertalingen’ en ‘Samenwerking met derde landen’.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege stet dat: “Het Europees cultuurbeleid kan alleen maar complementair zijn aan het beleid van de lidstaten, van Vlaanderen. Dat moet natuurlijk op het terrein concreet gemaakt worden. Het is positief dat zo vele Vlaamse projecten daaraan tegemoet komen en dat Europa deze kwaliteit erkent.”

(E.V.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content