Els Van Steenberghe

‘Dit is uniek in de dansgeschiedenis van China. En België’

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Sidi Larbi Cherkaoui breekt potten in China. Samen met de Chinese sterdanseres Yabin Wang met wie hij ‘? ? genesis’ maakte.

Woensdag 4 december 2013, middernacht in Beijing. De Chinese sterdanseres Yabin Wang en Li Hong, Wangs echtgenoot die voor haar dansgezelschap Yabin Dance Studio optreedt als coproducent en investeerder, zitten samen achter de laptop en praten via Skype met Knack Focus. De aanleiding? Hun samenwerking met Sidi Larbi Cherkaoui.

‘Ik ontmoette Sidi Larbi Cherkaoui drie jaar geleden voor het eerst in Tokio en later nog een keer in Hong Kong waar we beiden optraden. Het klikte en het voelde haast organisch, noodzakelijk zelfs, om samen te dansen. Ik was gefascineerd door zijn poëtische danstaal. Subtiel, elegant en toch veelzeggend. Op YouTube heb ik toen zoveel mogelijk materiaal van hem bekeken als ik maar kon vinden’, steekt Yabin Wang van wal.

In China is deze 29-jarige danseres een ster. Ze verwierf bekend met haar show Fan Dance and Chinese Paintings en ze trad verschillende keren op tijdens het ‘Lentefeest Gala’, dat is een jaarlijkse televisieshow waar de meeste Chinezen naar kijken aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar.

Ze speelde in verschillende films en vertolkt de hoofdrol in de populaire Chinese televisieserie Countryside Love Story. Maar dansen is haar grootste passie. Al put ze uit haar acteerwerk wel inspiratie voor nieuwe dansvoorstellingen én maakt het acteren haar ook tot een sterkere performer op de planken. Ze danst al sinds haar zesde. Vanaf haar negende volgde ze dansles aan de Beijing Dance Academy. Ze studeerde zowel klassiek ballet, traditionele Chinese dans als hedendaagse dans en deed ook internationaal de nodige ervaring op. Die rijke en internationale opleiding maakt haar tot een van de voortrekkers en vernieuwers in de Chinese danswereld. Ze tracht om de traditionele, Chinese elementen te verweven met hedendaagse (Westerse) bewegingen.

Samen met Li Hong richtte ze de Yabin Dance Studio op. Naast eigen werk, presenteren ze sinds 2009 ook werk van collega’s en vrienden onder de noemen ‘Yabin & Her Friends’. Daarvoor nodigt Wang jaarlijks bekende Chinese dansers en choreografen uit die op hun beurt vrienden en jong talent inviteren. Op die manier gunt ze het publiek en de performers een blik in de toekomst van de Chinese dans én hoopt ze een frisse wind door de Chinese dansscène te laten waaien. Zo wil ze het Chinese publiek warm(er) maken voor hedendaagse dans. Bovendien worden er ook geregeld Europese en Noord-Amerikaanse collega’s uitgenodigd. Zoals Sidi Larbi Cherkaoui. De productie die Wang samen met Cherkaoui maakt, kan gezien worden als een XXL-versie van ‘Yabin & Her Friends’. ? ? genesis is een coproductie tussen Sidi Larbi Cherkaoui’s Eastman en Yabin Dance Studio.

‘Na onze eerste ontmoetingen in Japan en China hebben we elkaar opnieuw ontmoet in Antwerpen. Om samen te dansen en verder na te denken over onze gezamenlijke creatie’, aldus Yabin Wang. Kostuumontwerpster Quing Li was toen ook van de partij. Ook al een ster in haar domein. Quing Li is een in Azië gerenommeerde mode- en kostuumontwerpster. Zij leerde Yabin kennen als kostuumontwerpster van de televisiereeks. Het klikte. En Wang stelde Quing Li voor aan Sidi Larbi Cherkaoui. Die meteen geïntrigeerd was door haar ontwerpen.

‘Vanaf september 2013 repeteerde Cherkaoui in China. Oorspronkelijk speelden bamboestokken een grote rol in de enscenering. De bamboestokken stellen de boom van alle leven voor. Verwacht geen traditionele Chinese dans maar dans die door iedereen ‘gelezen’ en genoten kan worden’, onderstreept Yabin Wang.

Li Hong pikt in: ‘Dat is zo wezenlijk aan deze samenwerking. Het is uniek in de gehele Chinese dansgeschiedenis. Het is een mijlpaal! Sidi Larbi Cherkaoui’s dans is universeel en vertelt over liefde, geboren worden, leven, groeien en doodgaan. Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? Dat is toch een universele vraagstelling? Dit gaat niet over de vereniging van een Chinese en Belgische cultuur maar over het al dansend tonen, portretteren en voelbaar maken van een wereldcultuur. Kijk gewoon naar dit moment! Wij praten in het holst van de nacht met een Belgische journalist! Over dans. Dat dit kan, toont hoe de wereld haast een dorp geworden is waar iedereen met elkaar kan spreken, elkaar kan respecteren, inspireren en samen over het leven kan denken én dans kan maken die dat leven in schoonheid vangt.

Yabin knikt: ‘De schoonheid en elegantie die van Sidi Larbi Cherkaoui’s taal uitgaat en de universaliteit ervan, verrijkt de Chinese dans.’

1.30u in Beijing. Li Hong stuurt ons na het interview nog een mail:

“Yabin and I are so proud of the work we have done with Larbi! He is really very special and he and Yabin has really created miraculous work. Many artists would all agree that Genesis is something that they could have rarely seen for two decades on stage of China. It’s completely disruptive! Revolutionary in shedding light to the new contemporary with a fusion of many original elements of Oriental and Occidental cultures. It’s the best representation of what will influence arts in the next 5 to 10 years. Larbi and Yabin can bring this philosophy to live in the simplest way it can be! It’s a world class work in every measure from the choreography to dance and dancers to music and costumes!”

De Chinese première vond plaats in the National Center for the Performing Arts in Beijing op 14 november 2013. De Belgische première vindt op woensdag 10 januari 2014 plaats in DeSingel.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.east-man.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content