De pronostiek van Knack Focus voor de Vlaamse televisiesterren

© Facebook

Wie gaat er straks met een ster naar huis?

Voor de zevende keer worden de Vlaamse televisiesterren uitgereikt, in een grote show die ditmaal door VIER mag worden uitgezonden. Alvast deze exclusieve, geheel met de natte vinger samengestelde pronostiek.

Beste acteur

Ben Segers (Safety First, Connie & Clyde, Wat Als), Bruno Vanden Broecke (Safety First, Wat Als?), Matteo Simoni (Safety First), Wim Willaert (Eigen Kweek)

Eigenlijk verdient Ben Segers de prijs omdat hij erin geslaagd is om – weliswaar telkens met een erg gelijkaardig personage – in drie programma’s tegelijk de grappigste te zijn, maar de kans dat Wim Willaert en zijn West-Vlaams-Engels hier niet winnen, is nihil.

Beste actrice

Clara Cleymans (De Ridder), Maaike Cafmeyer (Eigen Kweek), Nathalie Meskens (Connie&Clyde), Sien Eggers (Eigen Kweek)

Blijkbaar zijn vrouwelijke hoofdpersonages schaars op tv, want met uitzondering van Clara Cleymans spelen alle genomineerden hier een veredelde bijrol. Maar omdat Cleymans en De Ridder nu ook niet bepaald memorabel zijn, zien we Sien Eggers de prijs wel krijgen.

Beste presentator

Erik Van Looy (De Slimste Mens), Jonas Van Geel (Lang Leve), Koen Wauters (Belgium’s Got Talent), Otto-Jan Ham (De Ideale Wereld, Is’t Nog Ver?)

De beste presentator is Otto-Jan Ham technisch gezien misschien niet, wel de grappigste en de gevatste. Maar wellicht wint Jonas Van Geel, want overal in te zien geweest en een ex-rijzend talent van de televisiesterren.

Beste presentatrice

An Lemmens (So You Think You Can Dance, The Voice), Cath Luyten (Café Corsari, Het Perfecte Koppel), Kathleen Cools (TerZake), Nathalie Meskens (Reclame AUB)

Hoe grappig het ook zou zijn mocht Cath Luyten uitgeroepen worden tot beste presentatrice voor twee programma’s waarvan niemand zal zeggen dat ze die ook effectief presenteerde, mag Kathleen Cools wel eens de erkenning krijgen die haar VRT-collega’s Martine Tanghe en Phara De Aguirre al te beurt viel.

Beste drama

Connie&Clyde, Eigen Kweek, Met Man en Macht, Zuidflank

Dat Safety First niet hier genomineerd is maar in de categorie ‘beste comedy’, is onbegrijpelijk, want de sitcom is natuurlijk evengoed fictie als deze vier series én bovendien stukken beter dan bijvoorbeeld Zuidflank . Het maakt de uitreiking wel minder spannend: Eigen Kweek wint.

Beste realityprogramma

2013, Het Lichaam van Coppens, Reizen Waes, Ten Oorlog

Ten Oorlog verdient hier de prijs en zal die ook winnen, tenzij de stemgerechtigden VIER iets willen gunnen en de uitstekende docusoap 2013 bekronen. Overigens: geen enkele van de genomineerden heeft van ver of nabij nog iets met reality te maken.

Beste entertainmentprogramma

Alleen Elvis blijft Bestaan, De Slimste Mens, Belgium’s Got Talent, The Voice van Vlaanderen

Bien étonnés de se trouver ensemble: Alleen Elvis en de rest van deze categorie. Thomas Vanderveken, die eigenlijk ook een nominatie verdiende als beste presentator, en zijn programma maken waarschijnlijk ook geen kans tussen het grote geweld van De Slimste Mens en The Voice . En omdat VIER anders niets krijgt: De Slimste Mens .

Beste lifestyleprogramma

Dagelijkse Kost, Is’t Nog Ver?, Vlaanderen Vakantieland, Zo Man zo Vrouw

Sinds deze categorie er in 2011 bij gekomen is, heeft er nog maar één programma gewonnen: Dagelijkse Kost . Dat zal nu niet anders zijn, want de beste reeks van dit viertal – Is ’t Nog Ver? – heeft gewoon te weinig impact gehad om op te kunnen tegen Jeroen Meus.

Beste humor & comedy

Geubels en de Belgen, Safety First, Scheire en de Schepping, Wat Als?

Spijtig voor het immer uitstekende Scheire en de Schepping, maar als Safety First hier níét wint, eet ik de sloefen van de Smos op.

Beste reportage en documentaire

Alloo Uit De Gevangenis, Belpop, De Kroongetuigen, De Rechtbank

Alleen al om de assisenspecial verdient De Rechtbank de prijs, en alleen al omdat Ten Oorlog en 2013 – begrijpe wie kan – niet hier maar bij reality ondergebracht zijn, zal de docu die ook krijgen.

Beste informatieprogramma

De Ideale Wereld, Het Journaal, Reyers Laat, VTM Nieuws

Het Journaal . Altijd weer Het Journaal . Ik hoop wel dat de mensen die De Ideale Wereld hierin hebben gestemd, beseffen dat dat programma satire is.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content