De laureaten, het succes en het engagement van Theater Aan Zee 2014

© Jolien Fagard
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Zaterdag werd bekendgemaakt welk jong podium- en muziektalent in de prijzen valt en volgend jaar een nieuwe productie mag voorstellen op TAZ#2015. Tegelijkertijd werd ook een open brief aan de regering Bourgeois I gericht.

De laureaten én het engagement van TAZ#2014

Zaterdag werd bekendgemaakt welk jong podium- en muziektalent in de prijzen valt en volgend jaar een nieuwe productie mag voorstellen op TAZ#2015 (van 30 juli tot 8 augustus 2015. Tegelijkertijd werd ook een open brief aan de regering Bourgeois I gericht.

De TAZ-KBC Jongtheaterprijs (€ 10.000) werd gewonnen door Naomi Velissariou met haar voorstelling A Tragedy (Simplified). De ARTES Jongtheaterschrijfprijs (€ 7.500) werd gewonnen door Jibbe Willems voor zijn tekst van The Truth about Kate, een door Davy Pieters geregisseerde monoloog die ook al door Velissariou gespeeld werd.

De publieksprijs Jong Theater werd gewonnen door Jonas Vermeulen en Boris Van Severen met hun voorstelling The Great Downhill Journey of Little Tommy. Ze krijgen een weekendarrangement in Oostende.

De TAZ Jongmuziekprijs (€ 2.500) werd gewonnen door de jonge muziekband How Town.

Onder de noemer ‘Big in Belgium’ worden Vlaamse en Nederlandse gezelschappen en jong TAZ-talent uitgestuurd naar het Edinburgh Fringe Festival. Jonas Vermeulen en Boris Van Severen trekken volgend jaar met hun voorstelling The Great Downhill Journey of Little Tommy naar dit gerenommeerde festival.

Circuit X (platform dat jonge makers ondersteunt) selecteerde Sachli Gholamalizad met haar voorstelling A Reason to Talk. In het volgende seizoen tourt ze samen met de andere Circuit X geselecteerden langsheen diverse cc’s en gc’s in Vlaanderen.

Het festival presenteerde 179 verschillende projecten met in totaal 659 opvoeringen op 51 locaties verspreid over de stad en de haven. Voor de gratis activiteiten in het Leopoldpark waren er 50.000 bezoekers.

Gastcurator Ontroerend Goed toonde zich erg tevreden met deze festivaleditie:

‘De afgelopen tien dagen kwam een recordaantal bezoekers kijken en luisteren naar voorstellingen, concerten en tentoonstellingen van een generatie makers die samen met ons – of vlak na ons – aan hun verhaal begonnen. Met onze selectie wilden we deze generatie in al haar verscheidenheid aan een breed publiek tonen. Het publiek van TAZ groeit al achttien jaar mee. In absolute cijfers, die steeds meer de hoogte inschieten. En in de breedte, want het publiek van TAZ kenmerkt zich vooral in haar bereidwilligheid om zich over te geven aan makers die buiten de lijntjes kleuren en de wereld in vraag stellen. David Van Reybrouck vatte het mooi voor ons samen op Café Koer – de plek waar artiesten en publiek elkaar dagelijks treffen: “De lat ligt hoog, de drempel laag.”

32.401 verkochte tickets: dat is het indrukwekkende verdict voor Theater aan Zee 2014. Goed voor een zaalbezetting van 81%. Niet slecht voor ‘experimenteel theater’, toch?

Het is helaas een zware domper op de feestvreugde om zo’n geweldige editie te moeten afsluiten op de dag dat De Morgen meldt dat de Vlaamse Regering één miljard euro wil gaan besparen op sociale en culturele instellingen in de komende jaren. We kunnen alleen maar hopen dat de winnaars van de Jong Werk-prijzen, die deze avond uitgereikt worden, zich de komende tien jaar toch nog ten volle zullen kunnen ontwikkelen in een ‘State of the Art’ de naam waardig. En dat wij, binnen tien jaar op TAZ 2024, nog van hùn curatorschap zullen kunnen genieten.’

Om die reden werd vandaag een open brief in naam van de culturele sector aan de regering Bourgeois I gericht. U leest hem hier na. De jonge theatermaker Freek Mariën schreef de brief omdat ‘sociale verenigingen, cultuur en onderwijs gekoesterd moeten worden’.

Het festival toonde zich deze editie opvallend geëngageerd door op 4 augustus alle voorstellingen te onderbreken. Zo vroeg men aandacht voor de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog én voor de huidige brandhaarden in de wereld.

(E.V.S.)

Meer info: www.theateraanzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content