De koning van de dansvloer is een hiphopper uit Eeklo

Frederic De Smet, een 19-jarige hiphopper uit Eeklo, danste iedereen naar huis in de finale van het VTM-programma ‘So you think you can dance’.

Frederic De Smet, een 19-jarige hiphopper uit Eeklo, danste iedereen naar huis in de finale van het VTM-programma ‘So you think you can dance’. In de allerlaatste dansbattle moest Vivian, een Amsterdamse klassieke danseres, het afleggen tegen het hiphopgeweld van Frederic.

Na een wekenlange, intense strijd stonden tijdens de finale van So You vier dansers klaar om een laatste keer de dansarena onveilig te maken. De Nederlandse Vivian was één van de favorieten van de jury. Ze wervelde probleemloos door elke dansstijl mét een innemende glimlach. Denden, een 22-jarige breakdancer uit Alkmaar, toonde iedere week dat hij veel meer in zijn mars had dan halsbrekende acrobatietoeren en een gespierd lijf.

Kalila, een stoere griet uit Oudergem, gooide haar harde hiphopbolster af en ontroerde het publiek zelfs met een emotionele dans met Delano enkele weken voordien. De revelatie van deze SYTYCD-reeks was de ietwat timide Frederic, een jongen zonder enige vooropleiding. Hij ging met de hoofdprijs van 25.000 euro aan de haal.

Dat SYTYCD het ideale tijdverdrijf is op zondagavond bleek gisteren nog maar eens. Dansers die vol overgave elke dansstijl willen beheersen, de sterren van het dak dansen en hun publiek meenemen en raken. Ongeacht of je nu keek voor de choreografieën (hoedje af voor alle deelnemende choreografen) of voor de mooie danslijven (daar kon je niet om heen), SYTYCD was een echte show.

Ook de outfit van An Lemmens, of net het gebrek hieraan, zorgde voor heel wat kijkplezier en de bijhorende opschudding op de sociale media. Tussen het geglinster van An Lemmens door kregen de kandidaten nog een allerlaatste kans om het publiek te overtuigen om massaal te sms’en. Denden was de eerste die sneuvelde, Kalila werd na haar solodans naar huis gestuurd.

De allerlaatste battle werd gedanst tussen Vivian en Frederic. De voorbije weken kreeg Frederic heel wat kritiek van de juryleden op zijn magere solodansprestaties: te veel ‘kijk wat ik kan’-trucjes en te weinig emotie. Dat stond in groot contrast met zijn innemende overgave in de duodansen. De emotionele, moderne choreografie die hij enkele weken geleden met Vivian bracht, haalde ondertussen al meer dan 250 000 views op de VTM-website. Een combinatie van ontroerd gesnotter en lofbetuigingen steeg toen op uit het publiek.

Maar tijdens de finale stonden de twee titaantjes tegenover elkaar, en hierbij trok Frederic aan het langste eind. Naast zijn mooie geldprijs mag hij ook een dansopleiding volgen. En wie zich geroepen voelt om zijn innerlijke prima ballerina los te laten, kan al een inschrijvingsformulier invullen voor het nieuwe seizoen. En u, you think you can dance?

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content