De hoogte- en laagtepunten van 24
Kort. De ‘longest day’ uit het leven van Jack Bauer gaat van start om middernacht, op de dag van de presidentiële voorverkiezingen in Californië. Terroristen willen Jack dwingen om de zwarte kandidaat David Palmer te vermoorden door zijn vrouw en dochter te kidnappen. Uiteindelijk blijkt alles een wraakactie van enkele Servische nationalisten die jaren geleden al te maken kregen met Jack en David Palmer. Oordeel. Samen met jaargang 5 het beste seizoen van 24, razendspannend en voortdenderend als een tgv. Hoogtepunt. De finale, waarin Nina Meyers ontmaskerd wordt als de mol in CTU, erin slaagt te ontsnappen en Jacks vrouw Teri doodschiet. Geen happy end dus, en het bewijs dat de makers niet netjes de regels van de modale tv-reeks gingen volgen. Dieptepunt. De jaargangen van 24 bevatten allemaal zwakke momenten, zelfs het baanbrekende eerste. Hoe vrouw Teri en dochter Kim ontvoerd werden, ontsnapten en opnieuw in handen vielen van de terroristen was redelijk ongeloofwaardig, zeker toen Teri last kreeg van geheugenverlies.
Kort. Moslimterroristen willen een atoombom tot ontploffing brengen in Los Angeles. De extremisten lijken eerst marionetten van enkele regeringen uit het Midden-Oosten, maar uiteindelijk ontdekt Bauer dat er enkele grote Europese en Amerikaanse bedrijven de touwtjes in handen houden.Oordeel. Nog steeds uitstekend, maar in vergelijking met seizoen 1 ‘over the top’. Niet alleen vanwege die atoomdreiging, maar ook omdat CTU-baas George blootgesteld wordt aan straling en zichzelf opoffert om de bom onschadelijk te maken en president Palmer te maken krijgt met rebellie binnen zijn eigen kabinet.Hoogtepunt. ‘Hoogtepunt’ is misschien een verkeerd woord voor een scène waarin folteren centraal staat, maar nergens drijven de makers het concept zo op de spits als in de aflevering waarin Jack zijn nemesis Syed Ali de locatie van de bom laat verklappen. Hoe? Door enkele soldaten te laten binnenvallen bij Ali’s gezin en de man via de monitor te laten volgen hoe zijn vrouw en kinderen afgemaakt worden – zij het enkel voor de schijn. Dieptepunt. Kim Bauer en de poema: het zijn woorden die de 24-fan nog steeds rillingen bezorgen. Jacks dochter werkte gedurende dit hele seizoen op de zenuwen, maar de verhaallijn waarin ze eerst belandt bij een geschifte bunkerbewoner (die niets met de terreurdreiging te maken heeft) en daarna oog in oog komt te staan met een poema (die ook niet gelinkt is met de moslimextremisten) sloeg werkelijk alles.
Kort. Drie jaar na het tweede seizoen wordt LA bedreigd door een drugshandelaar die een virus los zal laten als zijn gevangen broer niet vrij komt. En wie heeft de broer in de gevangenis gekregen? Yep, Jack . Oordeel. Nog waanzinniger én vermoeiender dan reeks 2, met geforceerde cliffhangers en een déja vu-effect dat door begint te wegen. Ook de persoonlijke strubbelingen van Jack, die aan zijn undercoveroperatie bij de drugsdealende broertjes een heroïneverslaving overhield, kunnen geen soelaas bieden.Hoogtepunt. In het tweede seizoen kon Nina nog een vrijgeleide afdwingen in ruil voor belangrijke informatie, maar ditmaal is haar geluk opgesoupeerd en kan Jack eindelijk wraak nemen voor de dood van zijn vrouw Teri.Dieptepunt. Er zijn heel wat dieptepunten – en in een groot deel ervan speelt Kim natuurlijk weer een hoofdrol – maar het slechtste deel is eigenlijk nog een overblijvertje van reeks 2. In de slotscène daar vergiftigt een terroriste David Palmer door hem een hand te geven (wat op zich al redelijk belachelijk was gezien alle mislukte moordpogingen in het eerste seizoen) en daar wordt bij de start van reeks 3 met geen woord meer over gerept.
Kort. Een ‘sleeper cell’ van moslims in de VS ontwaakt en zet een ontvoering op het getouw van James Heller, minister van Defensie. Jack, die in reeks 3 ontslagen werd door CTU vanwege zijn verslaving, werkt voor Heller én is samen met Hellers dochter en raakt zo bij alles betrokken.Oordeel. Eigenlijk lijkt de plot in dit seizoen een autoparodie, want de terroristen onder leiding van mastermind Habib Marwin zijn wel bijzonder ambitieus. De ontvoering van Heller is maar een afleidingsmanoeuvre voor een groter plan waarbij ze alle – álle – kerncentrales van de VS in handen willen krijgen. En dat plan dient op zijn beurt als afleidingsmanoeuvre voor een aanslag waarin Air Force One én de president uit de lucht wordt geschoten, zodat de extremisten de ‘nucleaire voetbal’ met lanceringscodes in handen kunnen krijgen. Kortom: eat that, Osama! Het rare is dat al die twists and turns werken, want 24 dendert weer als vanouds.Hoogtepunt. Tegen het einde breekt Bauer in in de Chinese ambassade om een medeplichtige te pakken te krijgen, waarbij de consul gedood wordt. Uiteindelijk moet Jack zijn eigen dood in scène zetten om aan de boze Chinezen te ontsnappen. Dieptepunt. In een van de meeste bizarre nevenplots uit de 24-geschiedenis moet CTU-baas Erin Driscoll zich ontfermen over haar mentaal onstabiele dochter, die in de loop van de dag zelfmoord pleegt. Dat zorgt voor enkele emotionele scènes die vooral pijnlijk zijn omdat ze zo geforceerd overkomen.
Kort. Een groepje onafhankelijkheidsstrijders uit de voormalige Sovjet-Unie steelt een twintigtal kokers met zenuwgas uit een luchthaven in Los Angeles om ze tot ontploffing te brengen in Moskou. Maar als dat plan mislukt, besluit leider Bierko om het zenuwgas los te laten in LA zelf, iets wat Jack Bauer natuurlijk niet zomaar kan toestaan. Oordeel. Na vijf seizoenen komen de makers met hun allerbeste werk op de proppen, 24 afleveringen die samen een dolle rit op een perfect afgestelde roetsjbaan vormen. Het begint met de schokkende moord op ex-president David Palmer, die ervoor zorgt dat Jack moet ‘verrijzen’ uit de dood, en leidt tot een gigantisch complot waar de heersende president Charles Logan achter blijkt te zitten. Hoogtepunt. Het einde van het seizoen: net als je volledig murw bent geslagen door alle gebeurtenissen duiken er een paar Chinezen op die Jack ontvoeren en op een boot richting China zetten. Dieptepunt. De aanval op CTU, die wordt uitgevoerd door een terrorist die een ‘key card’ heeft van het gebouw. Hoe hij daar aan is geraakt? Via de drugsverslaafde schoonbroer van de interimbaas van CTU, die tijdens de vele gebeurtenissen die dag toch tijd vindt om op bezoek te gaan bij zijn afkickende zus en zijn kaart verliest. Hoezo vergezocht…
Kort. De VS krijgen te maken met een reeks zelfmoordaanslagen, die het werk blijken van ene Al-Fayed. Zijn ultieme plan: enkele kernbommen tot ontploffing brengen in grote Amerikaanse steden. Oordeel. Het zesde seizoen start uitstekend met een gebroken Jack Bauer die uit Chinese ballingschap terugkomt. Maar al gauw zakt het verhaal in elkaar, en zelfs het feit dat er effectief een kernbom in LA afgaat, kan de opwinding niet terugbrengen. Hoogtepunt. De ontploffing van de kernbom, maar dan vooral hoe Jack in de nasleep daarvan toch nog door LA kan sjezen zonder files tegen de komen. Die man heeft nogal een gps-systeem! Dieptepunt. Ze zijn veelvuldig in dit seizoen, van de nutteloze comeback van Charles Logan over de betrokkenheid van Jacks vader en broer tot het eindeloze gekibbel bij CTU. Maar de aflevering waarin president Wayne Palmer – broer van – uit een coma ontwaakt om een kernoorlog te voorkomen, schiet toch de hoofdvogel af.
Kort. De firewall van het computersysteem van de VS wordt lamgelegd, en die aanslag blijkt deel uit te maken van een groot complot van regeringsmedewerkers en huurlingen om een Amerikaans ingrijpen in het fictieve Afrikaanse land Sangala tegen te houden. Oordeel. Na de kritiek op het 6e seizoen probeerden de makers te vernieuwen, onder meer door een nieuwe stad – Washington – als decor te kiezen en veel bekende gezichten overboord te gooien. Tevergeefs, want nog meer dan reeks 6 is dit het teken dat 24 onderhand wel uitverteld is en dat het tijd werd om er een punt achter te zetten. Hoogtepunt. Helemaal in het begin, als Jack Bauer voor een senaatscommissie moet komen om verantwoording af te leggen voor zijn acties uit het verleden. Dieptepunt. Helemaal aan het einde, als Jack Bauer besmet wordt met een virus en Kim – altijd een blij weerzien – op de proppen komt om zijn leven te redden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier