Darren Aronofsky gaat nieuwe HBO-reeks produceren

© ImageGlobe

De bejubelde regisseur Darren Aronofsky gaat voor de Amerikaanse kwaliteitszender HBO een nieuwe reeks produceren. ‘Maddaddam’ is gebaseerd op de postapocalyptische Oryx and Crake-boektrilogie van de Canadese schrijfster Margaret Atwood.

Na de enorme successen van ‘Pi’ (1998), Requiem for a Dream’ (2000), ‘Black Swan’ (2010) en het recente Bijbelepos ‘Noah’ (2014) gaat de 45-jarige Amerikaanse regisseur Darren Aronofsky zich aan televisie wagen. ‘Maddaddam’ is het eerste project dat uit een zogeheten ‘first look deal’ tussen kwaliteitszender HBO (‘The Wire’, ‘The Sopranos’, ‘Game of Thrones’) en Aronofsky’s productiebedrijf Protozoa Pictures komt. Het moet een verfilming van de Oryx and Crake-boeken van de invloedrijke Canadese schrijfster Margaret Atwood worden. Of Aronofsky’s adaptatie de ontwikkelingsfase zal overleven en hij het effectief mag regisseren, is natuurlijk nog de vraag.

Globalisatie, biotechnologie en dystopie

In ‘Oryx and Crake’ (2003), ‘The Year of the Flood’ (2009) en ‘Maddaddam’ (2013) schetst Atwood een grimmig beeld van een toekomstige wereld in het midden van de 21ste eeuw. Nadat de globale beschaving door een – in tegenstelling tot in ‘Noah’ – ‘Waterless Flood’ ingestort is, wordt hoofdpersonage Snowman wakker op een strand. Via flashbacks vertelt hij over zijn jeugd, toen hij zich nog Jimmy noemde.

Blijkt dat de wereld geregeerd wordt door machtige, vooral op futuristische technologie gerichte multinationals. Maar ook het private leven van de (geprivilegieerde) werknemers wordt compleet beheerst via zwaarbeveiligde wooncomplexen. Daarbuiten zijn er enkel de zogeheten ‘pleeblands’, verwoeste gebieden waar het halfwilde plebs tussen allerlei (andere) gemuteerde wezens ronddoolt. Hoewel ze compleet verschillend zijn, komt hij in contact met de rare, maar uiterst slimme Crake. Eens afgestudeerd als biologisch ingenieur, wil die een perfect, postmenselijk ras creëren, met alle gevolgen van dien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content