Cultuursector voert actie voor solidaire cultuur

© Belga

“Solidariteit maakt een cultuur groot”. Dat is het motto van de groep die ten strijde trekt tegen een “nationalistisch discours over Vlaamse cultuur en identiteit”.

Onder het motto “Solidariteit maakt een cultuur groot” trekt een groep artiesten, auteurs, acteurs en journalisten ten strijde tegen een “nationalistisch discours over Vlaamse cultuur en identiteit”.

Zo’n 200 mensen hebben de oproep tegen het “bekrompen nationalisme” al ondertekend. Eind november wordt ook een evenement gepland in Brussel. De ondertekenaars, onder wie Andrea Croonenberghs, Luk De Vos, Walter Zinzen, Geert Van Istendael en Paul Goossens, verzetten zich tegen de visie van de Vlaams nationalisten op cultuur.

Zo hekelen ze Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) die op 11 juli kloeg over het gebrek aan Vlaamse identiteit, met name in “artistieke en intellectuele kringen”. Ook Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) moet het ontgelden, door zijn scherpe reactie op evenementen als Belgavox.

Petitie

In een nota verwerpen de artiesten de Vlaams nationalistische benadering van cultuur omdat die leidt tot “een proces van uitsluiting en vervreemding”, omdat het “een asociale agenda verbergt” en omdat het “de weerbaarheid van de burger verzwakt”.

“Een grote en open cultuur is er een die de weg van het enge eigenbelang verlaat en de solidariteit als grondslag omarmt”, besluiten de artiesten in hun nota.

Eind november willen de initiatiefnemers een cultuuravond organiseren in Brussel met als thema “Solidariteit maakt een cultuur groot”. Daarnaast zetten ze een petitie op internet op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content