Cultuurprijswinnaar Tapis plein krijgt 140.000 euro subsidie

© Tapis plein

De Vlaamse regering heeft de subsidiëring van acht landelijke expertisecentra goedgekeurd.

De vzw Tapis plein zal dan toch haar personeel niet op straat moeten zetten omwille van de uitblijvende subsidies. De Vlaamse regering heeft vrijdag de subsidiëring van acht landelijke expertisecentra voor cultureel erfgoed goedgekeurd. Onder die centra zit ook de vzw Tapis plein.

De vzw krijgt in de periode 2012-2015 jaarlijks 140.000 euro. De Brugse erfgoedvereniging Tapis plein won eerder deze week de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed. Maar de prijs kreeg een wat wrange nasmaak toen bleek dat de organisatie haar zes personeelsleden in vooropzeg had geplaatst omdat de nodige subsidies op zich lieten wachten.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege beloofde een oplossing en die ligt nu op tafel. Normaal gezien moest de regering voor 1 oktober beslissen over de meerjarige subsidies in het erfgoedbeleid. Maar omdat de begroting 2012 langer op zich liet wachten, kon minister Schauvliege pas nu de nodige knopen doorhakken voor de periode 2012-2016.

In totaal worden acht landelijke expertisecentra voor cultureel erfgoed gesubsidieerd. Naast de vzw Tapis plein gaat het onder meer om de vzw Volkskunde Vlaanderen (200.000 euro) en het Centrum Religieuze Kunst en Cultuur (400.000 euro). Ook twee organisaties die werken rond de volkscultuur krijgen de komende jaren subsidies. Het gaat om de vzw Familiekunde (260.000) en de vzw Heemkunde Vlaanderen (350.000 euro). (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content