Compositie onder werk Bosch verschilt van eindresultaat

Onder de zichtbare verflaag van het schilderij de Temptatie van Antonius van Jeroen Bosch zitten andere voorbereidende details verborgen.

Nederlandse onderzoekers hebben met vernieuwende infraroodopnamen een rijke oogst aan tot dusver onbekende details gevonden onder de zichtbare verflaag van het schilderij de Temptatie van Antonius van Jeroen Bosch.

Tot dusver zijn niet eerder zoveel veranderingen tussen voorbereiding en eindresultaat blootgelegd in een schilderij van Jeroen Bosch, zei vrijdag technisch kunsthistoricus en hoogleraar Ron Spronk. “Er is een hele andere compositie ontstaan.” Er is vrijwel geen andere uitleg mogelijk dan dat de wijzigingen op het middenpaneel van het drieluik in een laat stadium zijn gemaakt naar wens van de opdrachtgever.

Omdat het vermoedelijk gaat om een altaarstuk is het mogelijk dat de oorspronkelijke schildering gekuist en aangepast werd in opdracht van de kerk. Desondanks bleven er seksuele toespelingen zoals een bordeelscene staan op het eindresultaat. Het ongekend grote aantal veranderingen tijdens het productieproces biedt nog grotere zekerheid dat het werk kan worden toegeschreven aan de wereldberoemde meester zelf, aldus de hoogleraar. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content