Cinema Arenberg moet de deuren sluiten

© Belga

Een Frans-Belgische groep rond de Brusselse regisseur Henri De Gerlache wordt de nieuwe eigenaar.

Na meer dan 30 jaar valt op 31 december het doek over Cinema Arenberg in de Koninginnegalerij. Aangezien de cinema verlieslatend is, weigerde de eigenaar de huurovereenkomst te verlengen. De petitie, die eind juni gelanceerd werd, kon geen soelaas meer brengen. Dat meldt tv Brussel.

Het complex komt in handen van een Frans-Belgische groep rond de Brusselse regisseur Henri De Gerlache. Samen met Le Troisième Pole, een centrum voor digitale cultuur uit Parijs, gaat hij de bioscoop grondig renoveren. “De plaatsing van de digitale projectoren zal ongeveer één miljoen euro kosten. In de lente van 2012 willen we opnieuw de deuren openen”, stelt De Gerlache.

Daarnaast krijgt het complex een kleine, derde zaal, een expositieruimte voor digitale kunst en een winkel met filmartikelen. Goed nieuws voor filmliefhebbers: de nieuwe eigenaars zullen naar eigen zeggen niet raken aan de filosofie van het huis. “We willen auteurscinema van mensen met een visie brengen. We willen ook meer Vlaamse films programmeren, maar gaan alleszins de commerciële toer niet op”, stelt De Gerlache.

Hoe het intussen met Cinema Arenberg zelf verder moet, is nog onzeker. De verhuis naar het complex in Vorst is nog niet voor meteen. Intussen wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content