Cherkaoui eregast op Berlijns theaterfestival

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt volgend jaar de eregast op de Berliner Festspiele, dat de belangrijkste Duitse theaterkunstenaars, journalisten en gasten uit de hele wereld in Berlijn samenbrengt.

Jagoda Engelbrecht, de verantwoordelijke Buitenlandse Pers van het maltatheaterfestivalpoznan 2010 wist op een gegeven moment te vertellen dat een Vlaamse theatermaker volgend jaar op de Berliner Festspiele zal optreden.

Ze wilde niet meteen zeggen wie, maar ze schudde telkens het hoofd bij het noemen van een naam van the Flemisch Wave. Tot de naam Sidi viel. Toen keek de perschef van de Berliner Festspiele recht voor zich uit. Een dag later vroeg ze het nieuws nog niet wereldkundig te maken. In de loop van juli zou een persbericht volgen.

Op dat moment moest ik denken aan Johan Anthierens. We waren bij momenten kompanen in nachtelijke zwerftochten van de jaren zeventig. Op een van die tochten had hij het over een politicus die kwaad was om een roddeltje off the record dat Johan gebruikt had in zijn wekelijkse column in Knack, Ooggetuige. Johan was als een kind zo blij om de ergernis van de politicus. Hij verantwoordde dat jolijt als volgt: “Als je iets niet in het nieuws wilt, dan zwijg je. Off of on the record bestaat niet.”

Opmerkelijke performances

Maar wat is nu precies de Berliner Festspiele? Elk jaar in mei, verzamelen de belangrijkste Duitse theaterkunstenaars, journalisten en gasten uit de hele wereld in Berlijn. Het hart van de Berliner Festspiele zijn de tien meest opmerkelijke performances, die jaarlijks door een onafhankelijke jury zijn geselecteerd uit ongeveer 400 voorstellingen van het seizoen.

Een begeleidend programma vormt een aanvulling op de tentoonstelling van het Duitse theater: het debat met bekende gasten uit de kunst, politiek en het bedrijfsleven legt verbindingen tussen theater en sociaal beleid. Prijsuitreikingen, openbare discussies, feesten en concerten trekken fans naar het festival.

Wat het nieuwe programma van Sidi Larbi Cherkaoui zal zijn en hoe het er zal uitzien is momenteel nog niet geweten. De meeste theatermakers zijn net naar veiliger oorden vertrokken. Om ideeën op te doen far from the meddling crowd.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content