Cherkaoui creëert met ‘Babel(Words)’ nieuwe wereldcreatie

Wat zou er gebeurd zijn als Babel gelukt was? Dat is de centrale vraag in de nieuwste choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui, die eind april in wereldpremière gaat in Brussel.

Wat zou er gebeurd zijn als Babel gelukt was? Dat is de centrale vraag in de nieuwste choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui, die eind april in wereldpremière gaat in Brussel.

In ‘Babel(Words)’ gaat de Marokkaans-Belgische Cherkaoui (1976) op zoek naar de breekpunten in de gespannen verhouding van mensen die naast elkaar leven. Hij onderzoekt woorden die in dezelfde taal een andere betekenis kunnen hebben. Woorden die door verschillende mensen op een andere manier geïnterpreteerd kunnen worden. Woorden die een conflict kunnen veroorzaken. Het concept van de meertalige identiteit staat dus centraal.

Daarmee wijkt hij met ‘Babel(Words)’ ten dele af van de beweging naar verzoening en vrede. Daarin verschilt de voorstelling van eerdere stukken, zoals ‘Origine’ en ‘Sutra’. Bovendien is het zijn eerste voorstelling met zijn eigen dansgezelschap Eastman, dat hij begin 2010 boven de doopvont mocht houden.

Samenwerking

Zoals steeds besteed Cherkaoui erg veel aandacht aan de muziek. Voor ‘Babel(Words)’ nam hij de Italiaanse musicienne Patrizia Bovi, die gespecialiseerd is in de middeleeuwse toonkunst, onder de arm. Eerder werkte hij met haar al samen voor ‘Myth’, dat de macht van de mythe tot thema had.

Daarnaast gaat Cherkaoui met plastisch kunstenaar Antony Gormley opnieuw in zee. Die kunstenaar werkte ook aan de vorige, betoverende productie ‘Sutra’, waarin Cherkaoui zijn choreografie vergeleek met de bewegingen van de Chinese Shao-monniken, mee. Tot slot werkt Cherkaoui opnieuw samen met danser en choreograaf Damien Jalet, die hem overigens sterk beïnvloed heeft.

Naast zijn eigen voorstellingen verzorgt Cherkaoui regelmatig de choreografie in andere stukken. Zo werkte hij vorig jaar mee aan de opera ‘House of the Sleeping Beauties’ en is hij betrokken bij de opera ‘Der Ring des Nibelungen’ van Guy Cassiers, die half mei in Milaan in première gaat. Na de voorstellingen in het Koninklijk Circus in Brussel trekt Cherkaoui ook met zijn eigen voorstelling ‘Babel(Words)’ op tournee door Europa.

Elien Haentjens

‘Babel(Words)’, van 27 tot 30 april, Koninklijk Circus, Brussel. Tickets zijn te verkrijgen via De Munt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content