CAMPO bekroond én afgekeurd

© Phile Deprez

Gents kunstencentrum genomineerd voor Berliner Theatertreffen, mét negatief pre-advies in de bus.

Terwijl vorige week bekend raakte dat CAMPO mogelijk uit de subsidieboot valt, riep de organisatie van het Berliner Theatertreffen (het belangrijkste theaterfestival in Duitsland) Before Your Very Eyes, een productie van CAMPO & het Brits-Duitse collectief Gob Squad, uit tot een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen.

Het Theatertreffen presenteert sinds 1964 jaarlijks een selectie van de tien beste voorstellingen uitgekozen en getoond in Berlijn. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival zal geen Duits maar Nederlands worden gesproken op het podium.


In Before Your Very Eyes staan zeven Vlaamse kinderen op scène, die via audities in CAMPO werden geselecteerd. De Gentse kinderen worden in deze multimediale voorstelling steeds ouder, en zien hun levens aan zich voorbij trekken. Before Your Very Eyes is het sluitstuk van de CAMPO-trilogie waarbij CAMPO aan verschillende theatermakers vroeg om een voorstelling te maken met kinderen, bedoeld voor een volwassen publiek. De eerste voorstelling binnen deze trilogie was Josse De Pauws üBUNG (dat in 2001 geselecteerd werd voor het Vlaamse Theaterfestival), gevolgd door That Night Follows Day (2007) van Tim Etchells.


Met deze selectie treedt CAMPO in de voetsporen van hun illustere voorgangers Tom Lanoye & Luk Perceval (SCHLACHTEN!, 2000), Meg Stuart (Alibi, 2001), Alain Platel (Wolf, 2004) en Johan Simons (Kasimir und Karoline, 2010).

Het kunstencentrum ontving vorige week ook minder goed nieuws: een negatief pre-advies van de Adviescommissie Kunsten. De organisatie kan (en zal) een schriftelijk wederwoord indienen. Het definitieve advies wordt uiterlijk op 30 juni 2012 door minister van cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt.

Artistiek leider Kristof Blom beaamt dat de CAMPO-ploeg verrast is door het ongunstige pre-advies. ‘We voelen ons simpelweg onbegrepen. CAMPO ontstond in 2008 uit de fusie tussen Victoria en Nieuwpoorttheater. Dit kunstencentrum is nog volop aan het groeien. Onze productionele én onze receptieve werking zitten momenteel op kruissnelheid. We krijgen zowel van het publiek als internationaal steeds meer erkenning. We ontvingen het negatieve pre-advies net na ons ‘CAMPO-weekend’. Tijdens dit volledig uitverkochte weekend presenteerden we onder meer het werk van alle jonge CAMPO-artiesten. In dit huis legt jong talent een intensief traject af. Miet Warlop, bijvoorbeeld, is begonnen in het voormalige Victoria en wordt nu opgepikt door grote organisaties en festivals zoals Kunstenfestivaldesarts. Dat maakt het CAMPO-model complementair met, bijvoorbeeld, het model van Kunstencentrum Vooruit. We focussen sterk op het begeleiden van jong talent én het tonen van hun werk. Bovendien investeren we ook in een sociaal-artistieke werking. Die werking gaat zelfs verder dan uitsluitend het lokale niveau.’

Blom nam in 2011 het artistiek leiderschap over van Dirk Pauwels. Doet dit negatief pre-advies hem wankelen? ‘Integendeel! Samen met de ploeg duik ik de pen in, zoals de procedure het vereist. We zijn strijdvaardig en willen vechten voor dit waardevolle kunstencentrum.’

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content