Buiten De Zone: Nog altijd buitengewoon

De legendarische jongerenreeks van en met Bart De Pauw is eindelijk uit op dvd. En ze heeft nog niets aan charme ingeboet.

Buiten De Zone – Reeks 1. Uit bij VRT/Bridge Entertainment ****

Nostalgie is een gevaarlijk beestje, en zeker de dingen uit je jeugd durf je vandaag door een rozere bril te bekijken dan ze verdienen. Van de tienerreeksen die de VRT al op dvd heeft uitgebracht, zoals Kapitein Zeppos , is er nu eigenlijk geen enkele nog het bekijken waard voor wie er niet mee is opgegroeid. Dus vroegen we ons af of een klassieker uit onze jeugd, Buiten De Zone, even hard zou zijn aangetast door de tand des tijds.

Na het bekijken van de 1e reeks, die eindelijk te koop is op dvd, kunnen we echter met een gerust hart zeggen: Buiten De Zone is nog niets van haar charme verloren. Sommige achtergrondelementen – de kleding van de acteurs, het feit dat er bij de jongerenfoon nauwelijks computers te bespeuren zijn – zijn natuurlijk verouderd, maar voor de rest komt de reeks verrassend modern over. Het tempo, zo vaak een pijnpunt bij series van vroeger, ligt nog altijd hoog, en vooral de structuur is fris gebleven.

Het handelsmerk van Buiten De Zone was natuurlijk hoe de personages van het ene moment op het andere begonnen te dagdromen, maar we waren een beetje vergeten hoe creatief er met die dromen werd omgesprongen. De manier waarop elementen uit de ene fantasie later opduiken in de andere, hoe grappen uitgroeien tot running gags, hoe alles versmelt tot één groot spel met feit en fictie, het blijft indrukwekkend. Door al die verwijzingen binnen en tussen de afleveringen is Buiten De Zone ook veel meer dan de som van alle losse filmpjes (zoals het clipje hieronder uit de eerste aflevering) die al op het internet te vinden zijn.

Toegegeven: niet elke aflevering is even sterk opgebouwd en het aantal keren dat je echt hard moet lachen kun je op twee handen tellen: dit is een reeks waarbij je eerder zit te grinnikken. Maar Buiten De Zone was als jeugdreeks waar ook volwassenen van kunnen genieten in 1994 al een buitenbeentje binnen de VRT, en dat blijft ze vandaag nog altijd. Het enige spijtige aan de nieuwe box is het gebrek aan echte extra’s. Door de problemen rond de muziekrechten heeft het heel lang geduurd vooraleer Buiten De Zone op dvd kon verschijnen, maar desondanks bevat de box geen documentaire over of making-of van de serie maar gewoon enkele interviews uit het VRT-archief.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content