Brusselse erfgoedinstellingen wapenen zich tegen rampen

© Belga

Door de krachten te bundelen in het ECCE-traject willen de Brusselse erfgoedinstellingen samen een preventie- en calamiteitenplan opstellen.

De Brusselse erfgoedinstellingen slaan de handen in elkaar om zich te wapenen tegen kleine en grote rampen die een bedreiging kunnen vormen voor het cultureel erfgoed. Als sinds begin dit jaar zitten ze samen het in ECCE-traject om gezamenlijk preventie- en calamiteitenplannen op te stellen.

Het ECCE-traject, dat staat voor ‘Eerste hulp bij Calamiteiten bij Cultureel Erfgoed’, is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en Faro, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed. Dinsdag vindt in de Senaat het ECCE-slotevenement plaats.

Doel van het ECCE-traject is de veiligheid verbeteren voor erfgoedgebouwen en -collecties en de mensen die er werken. Een uitgewerkt calamiteitenplan moet erfgoedprojecten in het Brussels Gewest wapenen tegen diefstal, brand, overstromingen, vandalisme en andere bedreigingen.

De voorbije maanden overlegden onder meer het BELvue Museum en de archieven van De Munt en de Senaat over een geïntegreerde aanpak. Bij elk van de instellingen is alvast de basis gelegd voor een doorgedreven preventie- en calamiteitenplan, in overleg met de politie en de brandweer.

Het is de bedoeling dat de Brusselse erfgoedinstellingen in de toekomst blijven samenwerken voor een netwerkaanpak voor de veiligheid van het erfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content