Brugse Onze-Lieve-Vrouwkerk krijgt 756.000 euro restauratiepremie

Na het exterieur is het interieur van de kerk aan de beurt. Pronkstuk is het wereldberoemde beeld ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo.

Met zijn rijke kunstcollectie trekt de Onze-Lieve-Vrouwkerk elk jaar massa’s toeristen aan. Pronkstuk is de wereldberoemde sculptuur ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo.

Daarnaast is de kerk bekend om haar bakstenen toren van 122 meter hoog. Daarmee is ze, na de Martinuskerk in het Beierse Landshut, het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Na het exterieur is het interieur aan de beurt. Die restauratie gebeurt op basis van een bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek.

Fases

De werken gebeuren in fases. “In eerste instantie komen de algemene werken aan bod, zoals het plaatsen van een verwarmingssysteem, restauratie van de vloeren, het behandelen van de muren tegen opstijgend vocht en een vernieuwing van de elektriciteit”, stelt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

Daarna zullen het koor en de kooromgang met zijkapellen, dwarsbeuk en oude sacristie gerestaureerd worden. Na de ruwbouw- en pleisterwerken zullen de muurschilderingen van de wanden en gewelven, alsook de vaste houten, stenen en metalen inrichting aan bod komen. Voor deze werken kent Bourgeois een premie van 756.000 euro toe.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content