Bozar brengt traditionele, Aziatische dans op podium

© Bozar

De komende maanden brengt Bozar een stukje Azië op het podium. Tijdens vijf grote optredens kan je er kennismaken met het beste van de Aziatische podiumkunsten.

De komende maanden brengt Bozar een stukje Azië op het podium. Tijdens vijf grote optredens kan je er kennismaken met het beste van de Aziatische podiumkunsten. Indiase dans, het Koninklijk Ballet van Cambodja, een Sufi Night en … Japanse butoh.

Met uiterst trage bewegingen en vaak helemaal in het wit geschminkt brengen Butoh-dansers een schouwspel dat niet van deze wereld lijkt. Het is wellicht dat gevoel van ongrijpbaarheid, waardoor de dans zoveel mensen fascineert.

Begin juni overleed een van de grondleggers van Butoh, Kazuo Ohno, op 103-jarige leeftijd. Samen met Tatsumi Hijikata stond hij aan de wieg van deze ‘duistere dans’, die zijn oorsprong vond in het Japan van de jaren zestig.

Eén van de leerlingen van Hijikata, namelijk Ushio Amagatsu en zijn in 1975 opgerichte gezelschap Sankai Juku, staat begin september in Brussel op het podium. Als lid van de tweede generatie Butoh-choreografen stelt hij de benadering van de kosmos centraal.

Indiase dans

Madhavi Mudgal en haar dertien danseressen brengen met ‘Ananya’, dat over de lieflijke ontmoeting tussen de goden Shiva en Parvati verhaalt, een meer dan tweeduizend jaar oude Indische dans tot leven in het Paleis voor Schone Kunsten. De vijf scènes zijn gebaseerd op oude Indische teksten. Haar broer en zanger Madhup Mudgal staat, samen met een orkest van acht musici, in voor de muziek.

Mudgal staat bekend als koningin van de Indische dans en ambassadrice van de minimalistische Odissi-stijl. Die dans ontstond in de staat Orissa, in het noorden van India. Omwille van haar toewijding aan de traditie onderwijst ze ook nieuwe generaties van dansers, aan wie ze de meest subtiele nuances van de Odissi-stijl wil doorgeven. Zo wil ze op zoek gaan naar moderniteit in de traditie.

Elien Haentjens


Sankai Juku brengt ‘Hibiki’ op 2 september in Bozar, Madhavi Mudgal treedt er op 11 september op. Het volledige programma vind je op de site van Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content