Els Van Steenberghe

Bourlaschouwburg bedreigd?

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De historische toneeluitrusting van de Bourlaschouwburg in Antwerpen behoort tot de zeven meest bedreigde ‘landmarks’ in Europa in 2014.

De historische toneeluitrusting van de Bourlaschouwburg in Antwerpen behoort samen met de wijken van Dolcho en Apozari in Kastoria (Griekenland), de citadel van Allessandria (Italië), de beiaard van het Mafra National Palace (Portugal), de houten kerken in Zuid Transylvanië en Noord Oltenia (Roemenië), de Colour Row Settlement in Chemyakhovsk (Rusland) en de synagoog in Subotica (Servië) tot de zeven meest bedreigde ‘landmarks’ in Europa in 2014.

‘Tijd voor redding’

Dat maakten de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra en de European Investment Bank Institute (EIB-I) bekend tijdens het Europees Erfgoedcongres op zondag 4 mei 2014 in Wenen. De zeven gebouwen – allen voorgedragen door overheden of privé-organisaties – zijn bedreigd door ‘gebrek aan middelen of expertise, door verwaarlozing of onaangepast beleid’.

‘Deze lijst is een sleutelinstrument om het besef over bedreigd erfgoed in Europa te versterken. Dit is eerst en vooral een oproep tot actie. Publieke en privé-belanghebbenden op lokaal, nationaal en Europees niveau worden onder druk gezet om de krachten te bundelen om deze monumenten en sites te redden. We willen ook het bewustzijn laten groeien dat zorgen voor ons gemeenschappelijk erfgoed een gezonde investering is in Europa’s maatschappelijk kapitaal en economische groei’, aldus Denis de Kergolay, uitvoerend voorzitter van Europa Nostra.

Erfgoedspecialisten van Europa Nostra en financiële experten van de European Investmentbank Institute zullen na de zomer de zeven sites bezoeken en proberen haalbare oplossingen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met nationale, lokale, publieke en privé-instanties. Want de ‘7 meest bedreigde’ is geen financieringsprogramma. Het wil een katalysator zijn en tot actie aanzetten.

Is de Bourlaschouwburg bedreigd?

De Bourlaschouwburg is volgens de organisatie bedreigd omdat het gebouw het laatst overgebleven stadstheater in Europa mét originele theatermachinerie is, gemaakt door het Franse bedrijf Philastre en Cambon in 1834. Zowel de theatermachinerie als het neoklassieke gebouw van de architect Pierre Bourla werden gerestaureerd in het kader van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en kregen daarvoor een Europa Nostra Award. Het Toneelhuis, residerend in de Bourlaschouwburg, pleit echter voor de ontmanteling van de historische en nog functionerende machinerie in de toneeltoren en het ondertoneel en wil deze vervangen door een eigentijdse technische uitrusting. Het stadsbestuur van Antwerpen (eigenaar van het gebouw) liet al een haalbaarheidsstudie voor die modernisering uitvoeren. Maar, Europa Nostra (én PERSPECTIV – Association of Historic Theatres in Europe dat de nominatie voordroeg) ziet dit liever niet gebeuren omdat ‘een van de weinige theaters in Europa waar de 19de-eeuwse opera’s en drama’s op een authentieke manier kunnen worden opgevoerd, dan onherstelbaar verloren gaat’. De vereniging wijst erop dat ‘de Bourla een Europees centrum voor historisch verantwoorde uitvoering en theaterpraktijk zou kunnen worden, een plaats waar onroerend erfgoed op een authentieke wijze zou kunnen gevaloriseerd worden. Dit moet niet beletten dat de Bourla voor moderne producties en andere publieksvriendelijke initiatieven nog kan gebruikt worden.’ Hierover zal ongetwijfeld nog gebakkeleid worden. Wordt vervolgd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer info: http://www.europanostra.org/

(E.V.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content