Bourgeois stemt in met sloop renbaan Groenendaal

© Bart Biesbrouck

Minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) zal geen initiatief nemen om de opmerkelijke tribune van André Paduart te redden.

Minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) zal geen initiatief nemen om de opmerkelijke tribune van André Paduart te redden.

De voormalige renbaan van Groenendaal ligt in beschermd natuurgebied. De huidige beheerder, het Agentschap voor Natuur en Bos, wil op de site schraal grasland tot ontwikkeling laten komen. Sommige gebouwen blijven behouden, maar de tribune uit 1980 wordt gesloopt.

Hoewel Bourgeois in zijn beleidsnota belooft speciale aandacht te besteden aan het modernisme in de Vlaamse Rand, ziet hij geen graten in de afbraak. “Het agentschap Ruimte en Erfgoed heeft de verschillende erfgoedwaarden tegen elkaar afgewogen”, aldus het kabinet-Bourgeois.

“Er is besloten dat de erfgoedwaarde van de tribune niet opweegt tegen de landschappelijke waarde. De koninklijke loge (uit 1924, nvdr.) en de bookmakergebouwtjes kunnen echter behouden blijven.”

Gedurfde schaalconstructies

De tribune werd sinds het faillissement van de renbaan in 2001 nog sporadisch gebruikt voor evenementen en (al dan niet legale) party’s. “Die activiteiten hebben noch met de ruitersport, noch met het landschap te maken”, zegt Kristin Van den Abbeele (Ruimte en Erfgoed). “Om de historiek van de site toch niet uit te wissen, hebben we geadviseerd om de koninklijke loge te behouden. Ze kan dienst doen als museum.”

Met de tribune verdwijnt het laatste grote werk van ingenieur André Paduart, wiens originele en gedurfde schaalconstructies in gewapend beton internationaal worden gewaardeerd. Hij werkte samen met modernistische architecten zoals Léon Stynen en Isia Isgour.

Het dak van de tribune van Groenendaal is een dunne geplooide plaat die zowel de binnenruimten als de zitplaatsen voor de toeschouwers overdekt. Volgens architectuurhistorici is het de enige constructie in ons land met een dergelijke plaat als uitkraging.

Bart Biesbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content