Bourgeois beschermt Leuvense Damiaankapel voorlopig

© Erf-goed.be

De zichtbepalende kapel aan het Pater Damiaanplein en het vlakbij gelegen bedevaartshof worden omwille van hun historische en artistieke waarden voorlopig beschermd als monument.

“De Sint-Antoniuskapel is bij de mensen vooral bekend omwille van de crypte met de stoffelijke resten van Pater Damiaan. Maar zowel de kapel als het bedevaartsoord zijn ook architecturaal en historisch erg waardevol”, stelt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

Oorspronkelijk dateert de Sint-Antoniuskapel uit de 13e eeuw. Sinds 1860 doet ze dienst als bedevaartsoord: eerst van Sint-Jozef, sinds 1936 van Pater Damiaan. De overbrenging van zijn stoffelijke overschot maakte een uitbreiding noodzakelijk. In 1960 realiseerde architect Walter Steenhoudt, die bekend stond om zijn contextgebonden architectuur, die uitbreiding.

Rond 1930 werd het als een totaalproject opgevatte Sint-Jozefshof in opdracht van de Picpussen gerealiseerd. “Het vormt een enig voorbeeld in de regio van een als religieus bedevaartshof opgetrokken devotiesite. Met zijn neobarokke inkompartij, Grieks geïnspireerde devotiekapel, neoclassicistische statiekapellen en beeldhouwwerk vormt het ensemble een bijzonder kwaliteitsvolle uiting van devotionele architectuur en sculptuur”, aldus Bourgeois.

(EHA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content