Blowen bij ‘Manneke Paul’: VTM riskeert vervolging

Paul De Leeuw heeft tijdens de opnames van zijn show ‘Manneke Paul’ twee mannen een joint laten roken. Het fragment wordt vanavond niet uitgezonden, maar de makers van het programma kunnen vervolgd worden.

De Nederlandse presentator Paul De Leeuw heeft zondag twee mannen een joint laten roken in de studio van zijn show ‘Manneke Paul’. Het fragment zal uiteindelijk vanavond niet worden uitgezonden, maar niettemin riskeren de makers van het programma te worden vervolgd, zegt criminoloog Brice De Ruyver. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Beide mannen zetten zich in de sofa van De Leeuw aan het blowen. De presentator zelf hield het bij een trekje. In het publiek zaten ook minderjarigen. Eerder haalde De Leeuw in Nederland een gelijkaardige stunt uit. Het productiehuis besliste het fragment uit de uitzending te schrappen.

Toch riskeren de makers vervolging, weet de Gentse criminoloog Brice De Ruyver. “VTM neemt hier een heel groot risico. Georganiseerd blowen in groep, en zeker in het bijzijn van minderjarigen, gaat lijnrecht in tegen de drugswet. Het maakt daarbij niet uit dat het item niet wordt uitgezonden”, legt hij uit. “Wie een lokaal ter beschikking stelt waar in groep jointjes kunnen worden gerookt, riskeert celstraffen van drie maanden tot vijf jaar. Wanneer je blowt met minderjarigen in de buurt, riskeer je zelfs tot tien jaar cel”.

VTM-woordvoerster Sara Vercauteren verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. “De studio waar de opnames plaatsvonden, is geen publieke ruimte, maar een private plek. We hebben achteraf ook geen klachten ontvangen of vragen van de aanwezigen gekregen. Wie naar Manneke Paul komt, weet nu eenmaal dat er onverwachte dingen gebeuren. We zien het probleem echt niet”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content