Better Call Saul: parallellen tussen Walter White en Saul Goodman

© gf

Walter Whites louche pleitbezorger Saul Goodman heeft sinds deze week een eigen prequelreeks, waarin hij in een gammele gele Toyota rondtoert en uitgroeit van kapsonesadvocaat tot morele crimineel. De spin-offreeks is allerminst een simpel extract van Breaking Bad, al is de hand van bedenker Vince Gilligan is wel duidelijk zichtbaar.

Identieke, warme setting

Het warme kleurenpalet van het pittoreske Albuquerque in New Mexico is ook in Better Call Saul de standaardsetting. De okerkleurige zandbodems en geciviliseerde woonwijken die Gilligan in Breaking Bad als decor gebruikte keren ook in de spin-offreeks terug.

Man met het plan

Zowel de met kanker opgezadelde drugsbaron als de geslepen rechtskundige zijn personages met een grote zelfingenomenheid, al is Saul Goodman wel meer de megalomaan en Walter White eerder down to earth. Waar Goodman aanvankelijk nog als onhandige, plichtsbewuste advocaat wordt afgebeeld, is hij op het eind van de pilootaflevering al geëvolueerd naar de manipulatieve, corrupte charlatan zoals we hem in Breaking Bad kennen. Net als Walter White broedt ook Goodman op doortrapte listen, waarmee hij buiten de lijntjes van de Amerikaanse wetgeving kleurt.

Geld als drijfveer

Advocaten zijn als een ziektekostenverzekering: je hoopt dat je ze nooit nodig hebt. Van Goodman hoop je dat evenmin. Dat geld zijn hoofdzakelijke drijfveer is, geeft hij al gesticulerend aan in aflevering één. Dat was ook bij Walter White de reden om als kok in de drugskeuken te stappen, al speelde die nog met het achterliggende idee om zijn familie een financieel steunblok te bezorgen.

Alter ego

Om zijn eigen naam ver van methzaakjes weg te houden, verbond Walter White zijn criminele alter ego aan zijn criminele activiteiten. Bij dealers, koeriers en gebruikers stond hij bekend als Heisenberg. De naam Jimmy McGill, die Goodman in de beginaflevering nog draagt, impliceert een gelijkaardige identiteitsverandering doorheen de reeks.

Oneliners

‘Say my name’ en ‘I am the one who knocks’ groeiden bij Breaking Bad-kijkers in een mum van tijd uit tot welgekende quotes. Ook Saul Goodman – al is het nu nog Jimmy McGill – strooide in de eerste aflevering van Better Call Saul al kwistig oneliners in het rond. ‘Money is the point!’ ‘You! Will! Atone!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content