Beroepsvereniging psychologen kritisch voor De Bleekweide

De Belgische Federatie van Psychologen reageert met gemengde gevoelens op De Bleekweide. De BFP klaagt dat het beroepsgeheim doorbroken wordt en jongeren voor het oog van de camera therapie krijgen.

De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) reageert met gemengde gevoelens op De Bleekweide, het programma op Eén over jongeren die therapie krijgen. De belangenvereniging noemt het een “verdienstelijke poging om de geestelijke gezondheidzorg op een serene manier in kaart te brengen”. Toch klaagt de BFP dat het beroepsgeheim doorbroken wordt en jongeren voor het oog van de camera therapie krijgen.

“Dit roept altijd deontologische vragen op, zeker bij minderjarigen”, zegt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische pyschologie. “Toestemming krijgen van ouders en minderjarigen is één ding. Je moet hen ook duidelijk kunnen uitleggen wat de mogelijke gevolgen zijn van een optreden in de media en hen hierin kunnen opvangen. In dit geval is dat bijzonder moeilijk.”

De BFP heeft ook inhoudelijke bezwaren. “Wat we tot nu toe te zien kregen, kan je vooral benoemen als counseling of begeleiding. (…) Maar psychotherapie is toch nog wel wat van een ander niveau.” Volgens de BFP heeft een en ander wellicht te maken met de professionele achtergrond van Lut Celie, die zichzelf ‘erkend psychotherapeute’ noemt. “Maar die titel betekent niets in België, waar de titel van psychotherapeut niet wettelijk beschermd is.”

Celie kreeg een basisopleiding tot verpleegkundige en volgde daarna verschillende psychotherapeutische vormingen. De BFP wijst in dat licht op een advies van de Hoge Gezondheidsraad om psychotherapie voor te behouden voor specifieke basisberoepen in de gezondheidszorg met universitaire opleiding.

“In een basisopleiding psycholoog of psychiater wordt erop gehamerd dat interventies wetenschappelijk én deontologisch onderbouwd moeten zijn”, zegt Lowet. “In een psychotherapie-opleiding komt dit minder uitgebreid aan bod, omdat dit voorondersteld wordt reeds gekend te zijn. Het gebrek aan dergelijke basisopleiding zou kunnen verklaren waarom er in De Bleekweide anders wordt omgesprongen met het beroepsgeheim.”

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zou dit voorjaar een regeling willen voorstellen om het beroep van klinisch psycholoog en psychotherapeut te regelen. De BFP roept naar aanleiding van De Bleekweide op het advies van de Hoge Gezondheidsraad te volgen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content