Belgische regisseur Ivo Van Hove wint prestigieuze Britse theaterprijs

© Jan Versweyveld

De Belgische theaterregisseur heeft in Londen de prestigieuze Laurence Olivier-award gekregen voor beste regie. Ook Peeping Tom, een collectief uit eigen land, viel in de prijzen.

De Belgische theaterregisseur Ivo Van Hove heeft zondagavond in Londen een Laurence Olivier-award gekregen voor beste regie. Daarnaast is ook het Belgische collectief Peeping Tom in de prijzen gevallen. De Britse theaterprijs, vernoemd naar de acteur Laurence Olivier, wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen in de Britse theaterwereld.

Ivo Van Hove werd bekroond voor “A View from the Bridge”, een bewerking van het stuk van de beroemde Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller. Die productie ging zondagavond overigens met drie prijzen naar huis, want het stuk kreeg ook de award voor de beste bewerking, terwijl de Britse hoofdrolspeler Mark Strong tot de beste acteur werd gekroond.

Ivo Van Hove (rechts) naast de Britse theaterdirecteur David Lan.
Ivo Van Hove (rechts) naast de Britse theaterdirecteur David Lan.© Belga

Van Hove was niet de enige Belg die bij de uitreiking van de Laurence Olivier-awards in de prijzen viel. Want “32 Rue Vandenbranden” van het Belgische gezelschap Peeping Tom kreeg de award voor de beste nieuwe dansproductie.

Bij de prijsuitreiking van zondagavond ging verder de Britse Penelope Wilton naar huis met de award voor beste actrice, voor haar rol in “Taken at Midnigh”. Andere opvallende winnaars waren de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, die een special award kreeg, en de Britse rocker Ray Davies (The Kinks), die een prijs kreeg voor “Outstanding Achievement in Music”.

Voor de Olivier Awards komen alle theaterproducties in aanmerking die tussen 1 januari en 31 december in een Brits theater in productie zijn gegaan, op voorwaarde dat die op het moment van de nominatie al minstens 30 keer zijn opgevoerd.

David Bowie

Binnenkort gaat Ivo Van Hove aan de slag voor de nieuwe musical Lazarus, op basis van muziek van David Bowie (nieuwe songs en nieuwe arrangementen van bestaande songs), geschreven door Enda Walsh en geïnspireerd op The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. De regie gaat eind 2015 in New York in wereldpremière. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content