Belgisch cultureel erfgoed valt in de prijzen

© Georgesdekinder.com

België mag maar liefst 5 van de 27 awards van cultureel erfgoed op zijn naam schrijven.

Maar liefst vijf van de 27 laureaten van de European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards bevinden zich op Belgisch grondgebied. Met de prijs wil de Europese Unie de essentiële rol van cultureel erfgoed voor onze maatschappij benadrukken.

In de categorie ‘conservatie’ vielen drie Belgische projecten in de prijzen: de ’s Hertogenmolens van Aarschot, het Antwerpse Centraal Station en de Brusselse Villa Empain. In de categorie ‘onderwijs, opleiding en bewustmaking’ gingen Volkskunde Vlaanderen, met zijn project ‘Hart voor volkscafés’, en de vzw Monumentale Kerken Antwerpen (MKA) met een award aan de haal. Sinds 2005 behartigt MKA de belangen van vijf kerken in het historisch centrum van Antwerpen.

Met de awards wil de Europese Unie “het beste wat Europa wist te bereiken op het gebied van conservatie, onderzoek en onderwijs” bekronen. “Cultureel erfgoed is een essentieel onderdeel van onze culturele diversiteit en gedeelde geschiedenis. Het brengt ons verleden, heden en onze toekomst samen en heeft geholpen om Europa tot een van ’s werelds top toeristische bestemmingen te maken”, aldus eurocommissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou.

De 27 projecten werden geselecteerd uit 130 inzendingen uit 31 landen. Op 10 juni worden de awards tijdens een ceremonie in het Amsterdamse Concertgebouw uitgereikt. Uit de winnaars zullen dan ook zes “grand prix”-winnaars bekendgemaakt worden. Die krijgen elk 10.000 euro.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content