Band van de Dag #97: Black Cassette

© Arno Moens
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Sjoerd Bruil, de quasi vaste sidekick van Mauro, Pascal Deweze en Tim Vanhamel, waagt zich opnieuw aan het frontmanschap. Met Black Cassette heeft hij een tweede, verrassend elektronische plaat uit. “Er zijn al genoeg gitaarriffs.”

Het gros van de tijd doet hij knechtenwerk voor Dez Mona, Mauro Pawlowski (Gruppo di Pawlowski, Hitsville Drunks), Pascal Deweze (ex-Sukilove, ex-Broken Glass Heroes) en Tim Vanhamel, maar sinds 2005 is Sjoerd Bruil ook de kopman van zijn eigen groep, Black Cassette.

“Ik was al een tijdje bezig met mijn eigen liedjes, die ik steevast op cassette opnam. Dat heb ik redelijk lang volgehouden. In mijn oren klinkt alles beter op cassette”, vertelt Bruil. “Op een gegeven moment heb ik een exemplaar aan Mauro en Pascal Deweze gegeven. Zij waren er heel enthousiast over, dus dacht ik: oké, laat ik een band oprichten.”

“Met Pascal speelde ik al samen bij Sukilove, dus het lag voor de hand om hem als bassist te vragen. Drummer Jeroen Stevens had ik beziggezien met zijn vroegere band I Love Sarah, waar ik hard van onder de indruk was. Ik heb hem dan een mailtje gestuurd met de vraag of hij het zag zitten om met mij te werken. Hij zei meteen ja.”

Het titelloze debuut van Black Cassette verscheen in 2011 en stond bol van hoekige, bluesy rock, met Bruil als zanger en snarendrijver. Op het nieuwbakken ‘Circo’, te krijgen in de betere platenhandel, zijn vreemd genoeg amper gitaren te horen. “Geen gitaarriffs, dat was de regel die producer Micha Volders (Vermin Twins, Chrome Brulée, nvdr.) ons voor de opnames had opgelegd. Gelijk had hij, er zijn al genoeg gitaarriffs”, zegt Bruil. “Zelf luister ik eigenlijk ook al een paar jaar niet meer naar gitaargroepen. Mijn interesse gaat tegenwoordig vooral uit naar experimentele synthmuziek uit de jaren zeventig en naar nieuwe dingen zoals Dâm-Funk. En Prince en Michael Jackson, dat zijn vaste waarden.”

Michael Jackson is niet toevallig te zien in de clip bij de eerste single ‘Distant Call’, weliswaar in maskervorm. “Dat masker heb ik van mijn moeder gekregen toen ik nog een kind was. Ik heb het altijd bijgehouden, en nu kwam het van pas. Ik ben al een Michael Jackson-fan van toen ik een jaar of vier was. Het eerste concert dat ik ooit zag, was er één van hem. Later kwam Nirvana en werd ik een grunger, maar ik ben Michael Jackson toch altijd supergoed blijven vinden – aanvankelijk stiekem, nu ook openlijk (lacht).”

Geloof het of niet, de titel van de nieuwe Black Cassette knipoogt naar Janez Detd. “Blijkbaar heeft die band vorig jaar besloten van stijl te veranderen en verder te gaan als Janez Detd Circo. Onze booker, Franky Roels van stage-mania, werd vorige zomer opgebeld door hun zanger. “Proficiat, jij bent nu de nieuwe booker van Janez Detd Circo”, zei hij, ervan uitgaande dat Franky in de wolken zou zijn. Uiteraard is hij niet op dat aanbod ingegaan – ik hoef je niet te vertellen waarom -, maar het woord ‘Circo’ is altijd blijven hangen. Het hoorde bij de plaat (lacht).”

‘Circo’ bulkt van verhakkelde elektronica, maar heeft ook een rockgroove en een popinslag. Sjoerd Bruil: “De plaat is live ingespeeld, maar dat hoor je eigenlijk niet. Dat komt door Micha, die een museum aan synths bezit en daar wel raad mee weet. Terwijl wij onze instrumenten bespeelden, was hij de klanken al aan het vervormen. Hij kan een drumstel als een gitaar doen klinken en een stonerriff een funkgroove meegeven.”

De plaat is in tien dagen tijd ingeblikt in een vakantiehuisje in Tellin, een gemeente in de Ardennen. “Omdat we midden in de bossen zaten, konden we tot een stuk in de nacht lawaai maken”, zegt Bruil. “Elke dag liet ik de band een paar demo’s horen. Van de beste versies hebben we volwaardige songs gemaakt. Black Cassette is mijn project, maar ik zie het toch echt wel als een band. Ik ben geen dictator. De nummers zijn van mij, maar ik heb de mannen er al improviserend hun ding op laten doen. Pascal is per slot van rekening een betere bassist dan ik, en Jeroen een betere drummer.”

In de teksten van ‘Circo’ verwerkt Bruil zijn relatiebreuken. “Ik ben er na de zomer van 2013 aan beginnen te schrijven. Rond die periode ben ik ook uit elkaar gegaan met Martha Maieu van Flying Horseman, met wie ik redelijk lang samen was. Daarna heb ik nog een affaire gehad die snel weer stukgelopen is. Er ging in die tijd dus veel mis op relationeel gebied, en ik dronk veel. Dat zit allemaal in de plaat.”

Nochtans gaat Bruil op ‘Under The Blossom Tree’ in duet met Maieu. “Dat is het oudste nummer van de plaat, dat ik heb geschreven toen ik Martha leerde kennen – een jaar of vier geleden, op een lentedag. Zij woonde bij mij om de hoek. Tussen onze huizen in stond een boom in bloesem. En op haar voicemail stond ‘Pretty Baby’ van John Parish. Vandaar de openingslijn: ‘Pretty baby, won’t you come to me? / Around the corner, under the blossom tree’.”

‘Down Below’ is dan weer het resultaat van een jamsessie met Tim Vanhamel. “Timmy en ik waren ooit van plan met ons tweetjes een groep op te richten, Eat Lions. Uiteindelijk is dat een andere band geworden, maar goed: we hebben in die tijd toch een aantal nummers samen geschreven, waaronder dus een oerversie van ‘Down Below’.”

Bruil heeft naar eigen zeggen wel wat opgestoken van de artiesten die hem geregeld in dienst nemen. “Toen ik met de soloplaat van Tim Vanhamel rond toerde, heb ik geleerd hoe het er aan toe gaat op grote schaal. Rock Werchter, Pukkelpop, Dour: op dat soort grote festivals had ik voorheen zelden of nooit opgetreden. Ik heb ook jarenlang samen met Pascal Deweze de nummers van Sukilove gespeeld, wat ongetwijfeld mijn manier van songschrijven heeft beïnvloed.”

“En Mauro heeft me veel bijgebracht qua attitude. Je eigen ding doen en een pokerface trekken als je een fout maakt, daar is hij een meester in. Als ik met hem op het podium sta, hoef ik niet te veel contact te maken met het publiek. Mauro slooft zich wel uit. Dat moet ik nu zelf doen. Alleen voor een optreden van Black Cassette krijg je mij zenuwachtig.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Black Cassette speelt op 3 mei in CC MUZE te Heusden-Zolder (met Hitsville Drunks), op 1 juni op de Tenace-boot in Antwerpen en op 7 juni in de Brusselse Beursschouwburg. Live worden Bruil, Deweze en Stevens bijgestaan door Han Swolfs (Hantrax) op keyboard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content