Band van de dag #9: BANKS

De Amerikaanse R&B-artieste BANKS, een van dé nieuwkomers van 2014 volgens BBC, omschrijft haar eigen sound als ‘een donkerblauwe achterkamer met rook en kreten en vuur en enthousiasme’. Wat ons betreft, is die omschrijving er recht op.

BANKS’ eerste EP, ‘LONDON’, verscheen enkele maanden geleden bij het platenlabel Good Year Recordings. Daarop brengt de 25-jarige zangeres – echte naam: Jillian Banks – een mengelmoes van R&B, ambient, soul en electronica. Inspiratie deed ze naar eigen zeggen op bij idolen Fiona Apple en Lauryn Hill. De ontvangst is alvast hartelijk: ze eindigde derde bij de BBC Sound of 2014.

Het had echter niet veel gescheeld of de muziek van BANKS was ons nooit ter ore gekomen. BANKS hield haar werk jarenlang voor zichzelf, omdat ze hart en ziel in haar nummers goot en zichzelf niet zomaar aan de rest van de wereld wou blootgeven. Haar emoties zijn immers groots, zegt ze zelf. Ziet ze iemand graag, ziet ze die persoon immens graag. Voelt ze om iemand verdriet, dan voelt ze immens verdriet.

Vorige jaar raapte ze de moed bij elkaar en ging ze met platenmaatschappijen rond de tafel zitten. De bal ging aan het rollen nog voor ze tekende. Radiopresentator Zane Lowe speelde ‘Before I Ever Met You’ onverwacht op BBC Radio 1, andere media pikten het op, et voilà: BANKS was gelanceerd. Sindsdien komen fans over heel de wereld samen met haar tot een catharsis wanneer ze de teksten van ‘Before I Ever Met You’ en ‘Change’ mee schreien.

Mocht u tot die fans behoren, is het trouwens erg gemakkelijk om BANKS daarvan op de hoogte te stellen. Hoewel ze haar Twitter niet zelf beheert, is ze wel zo vriendelijk om haar gsm-nummer openbaar te maken op Facebook. Voor een telefoontje of sms’je van fans heeft deze nieuwe ster altijd tijd. (LR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content