Band van de Dag #83: Gogol Bordello

In 1999 richt de Oekraïner Eugene Hütz samen met enkele andere Oost-Europeanen Gogol Bordello op. 15 jaar en 6 albums later trekt de gipsy-punkband opnieuw naar België.

Eugene Hütz vluchtte als jongere met zijn familie uit Oekraïne na een kernramp. Uiteindelijk kwam hij in New York terecht waar hij een groep lotgenoten leerde kennen en er een band mee oprichtte. Met Gogol Bordello heeft hij één grote missie: de Oost-Europese muziek integreren in de Westerse wereld. De mensen hebben zoveel muzikale mogelijkheden. Die moet je dagelijkse gebruiken. Ik spring met mijn band in het onbekende en van daaruit maken we onze albums”, aldus de frontman.

Multiculturaliteit als troef

De band is een multiculturele mix. Met leden uit Oekraïne, Rusland, Schotland, Ecuador, Amerika en Belarus zorgen Eugene Hütz (zang), Sergey Ryabtsev (viool), Elizabeth Sun (dans), Thomas Gobena (bass), Pedro Erazo (percussie), Oliver Charles (drums), Michael Ward (gitaar) en Pasha Newmer (accordeon) voor een groep die niet alleen groot maar ook heel divers is. De diversiteit aan culturen weerspiegelt zich in hun werk met constante muzikale verrassingen -elektrische gitaar meets accordeon, om maar een voorbeeld te geven- en spetterende liveshows als gevolg.

Gypsy en punk herenigd Gogol Bordello bracht in 1999 een eerste single (‘Voi-La Intruder’) uit en op een sneltempo volgden hun zes albums. In 2005 tekende de band bij punklabel SideOneDummy Records maar ook onder Rubric Records en American Recordings bracht Gogol Bordello een reeks platen uit. Hun meest succesvolle album kwam er in 2006 (‘Gypsy Punk’) en heeft haar naam niet gestolen. De gipsy invloeden zijn duidelijk te horen via typische folk-instrumenten zoals de accordeon en de viool. De ruigere vocals en het gitaarwerk zorgen voor het punkaspect.

‘Transcontinental Hustle’ arriveerde in 2010 en werd meteen hun tweede bekendste plaat. De songs zijn stuk voor stuk geïnspireerd op de ervaringen van Eugene Hütz toen die in 2008 verhuisde naar Brazilië. In 2013 kwam hun recentste album uit. ‘Pura Vida Conspiracy’ is, net als de vorige vijf platen, een mengsel van Oost-Europese gypsy en Amerikaanse punk.

Internationaal bekend

Gogol Bordello trok al de hele wereld rond. Met tours in Europa als Amerika maakten ze zich erg bekend en in een mum van tijd stond de band op podia met artiesten als Flogging Molly, Primus en Cake. Met voorbeelden als Jimi Hendrix, The Clash en Manu Chao hopen ze ooit de volledige muziekwereld te veroveren. Komende zomer staan ze weer op Pukkelpop, een jaar na hun opgemerkte en felgesmaakte concert in Werchter. Of het collectief rond de charismatische Hütz opnieuw even lovend zal worden onthaald, is de vraag. Maar met bakken ervaring, zonnig weer, een Belgische pint en een flinke dosis spektakel, waar de band tenslotte bekend om staat, moet dat wel lukken. (KVW)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content